Nieuws

Jong en oud doet de dab in Groesbeek

GROESBEEK - Wat gaat er om in jongeren? En hoe ging het er vroeger aan toe? Om de verschillende generaties met elkaar in contact te brengen gaat Cultuur Mij Oost langs Gelderse basisscholen met het Generatie Project Factor 80-10-60. Kinderen en hun buurtgenoten op leeftijd leren bijvoorbeeld elkaars dansen.
Het is even na 10.00 uur, de kinderen van basisschool Op de Heuvel in Groesbeek hebben net pauze gehad en hebben zich opgewarmd met buiten spelen. Maar speciaal voor de ouderen wordt er nog even een warming-up gedaan. Handen de lucht in, benen vooruit. Ieder op zijn eigen manier, wie niet meer kan blijft gewoon op zijn stoel zitten.

De dame werd ten dans gevraagd

Daarna begint het serieuzere werk. Twee senioren dansen op het liedje Ken je de veleta niet? Nee, die kennen deze schoolkinderen inderdaad niet. Maar toch doen ze de dans even later wel mee. Nadat de heren hun dame op elegante wijze ten dans hebben gevraagd, want zo ging dat vroeger. Choreografe Paula Walta: 'Kinderen hebben vaak heel weinig weet van de wereld van die ouderen. Die weten niet dat dat vroeger zo ging.'

Dansen was erg serieus

Een van de ouderen, Door de Bruin, legt uit: 'Vroeger ging dat een beetje serieuzer hè. Wie zou wie vragen.' Dat was volgens haar ook belangrijk: 'Als je 's avonds naar huis gebracht werd, dan was het verkering.'
Nee, dan tegenwoordig. De kinderen hebben zelf dansen verzonnen en daarbij gaat het er soms wild aan toe. Op het geluid van pistoolschoten vallen enkelen op de grond en zelfs een van de senioren laat zich manmoedig vallen.
Een reportage op Radio Gelderland:
Maar daar begint Door niet aan. 'Nee, dat hoeven ze bij mij niet te doen. Dan doe ik niet mee.' Gelukkig maar dat de meisjes die de dans hebben verzonnen voor Door en een paar andere dames, het rustiger aan doen. Lieke Silessen: 'Wij hadden een makkelijk dansje voor de ouderen... Zo dadelijk vallen ze nog neer.'

Tachtigjarige Hendrik doet vrolijk mee

Toch moeten deze senioren niet onderschat worden. De tachtigjarige Hendrik Tahapiry is zo goed in conditie dat hij nog makkelijk een balletje trapt. Dus voor een ochtendje dansen draait hij zijn hand niet om. En wat betreft de moderne dansen heeft hij al het een en ander opgestoken. Hendrik Tahapiri: 'Ik heb van deze jongeren de dab geleerd.' En breed lachend doet hij de onder jongeren populaire houding voor.
Ouderen die ook geïnteresseerd zijn in het project kunnen zich opgeven de website van cultuur mij oost. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!