Vliegroutes Lelystad

Uitbreiding vliegveld Lelystad dringt nu pas door tot de Veluwe

Inwoners van de Veluwe lijken nu pas te zijn wakkergeschud door de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Dat bleek tijdens een bijeenkomst in 't Harde, die was georganiseerd door de Gelderse Statenfractie van het CDA. © Omroep Gelderland
HET HARDE - Inwoners van de Veluwe lijken nu pas te zijn wakkergeschud door de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Dat bleek tijdens een bijeenkomst in 't Harde, die was georganiseerd door de Gelderse Statenfractie van het CDA.
'Het dringt na pas door wat ons letterlijk en figuurlijk boven het hoofd hangt', zei een vrouw uit Elburg na de presentatie door directeur Erik Lagerweij van Lelystad Airport.

Lelystad wil naar 120 vliegtuigen per dag

Het vliegveld in Lelystad wil in 2033 zijn gegroeid naar 45.000 starts en landingen, per dag komen en vertrekken er dan zo'n 120 vliegtuigen. 'Dat is rijksbeleid', aldus Lagerweij. 'In 2008 heeft de regering vastgelegd dat we in Nederland willen uitbreiden. Ze koos ervoor niet te kijken naar vliegvelden in België of Duitsland.' 
Het merendeel van de vliegroutes loopt over Flevoland, maar een van de routes loopt langs het Veluwemeer om vervolgens af te buigen over Elburg en Oldebroek.
Verslaggever Ruben van der Scheer maakte de volgende reportage:
Niet iedereen is kritisch: 'We hebben meer wakker gelegen van pretpark Walibi, dan dat we ooit last van de vliegtuigen krijgen. Als het goed is voor de BV Nederland, is het goed voor de Veluwe', merkte een oudere man op tijdens de discussie.

Economische voordelen

Lagerweij wijst op de economische voordelen van de uitbreiding van het vliegveld. 'Het levert niet alleen bij de bouwwerkzaamheden in een straal van 30 kilometer om Lelystad werkgelegenheid op, dus ook voor een deel van Gelderland, maar ook in 15 jaar erna.'
Hij doelt onder meer op onderhoudstechnici, beveiligers, schoonmakers en winkelpersoneel. Bewoners van de Noord- en West-Veluwe merken volgens Lagerweij al vanaf volgend jaar dat het vliegveld wordt uitgebreid.  

Provincie: doe zelf ook mee

Volgens de aanwezige gedeputeerde van Gelderland Bea Schouten (CDA) moeten bedrijven en inwoners zelf ook iets doen.als ze willen profiteren van het vliegveld. 'Je moet zelf kansen willen pakken.' De provincie praat namens de Veluwse gemeenten mee in het overleg over de uitbreiding.
Coen van der Zwaag die zich al eerder kritisch uitliet over de route boven uit Elburg nam de mogelijkheid te baat zichzelf uit te nodigen op de koffie bij Schouten. 'Ik wil graag met u een uurtje in gesprek om te vertellen wat er leeft onder de mensen.' De Gelderse bestuurder ging afspraak. Van der Zwaag daarover: 'Een gesprek is beter dan zo'n grote bijeenkomst. Ik denk dat de provincie niet weet wat hier leeft.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!