Nieuws

Extra maatregelen tegen vogelgriep

Voor alle pluimveebedrijven gelden aangescherpte maatregelen vanwege de vogelgriep. Zo mogen stallen met pluimvee niet meer door buitenstaanders worden bezocht en bezoekers van kinderboerderijen en dierentuinen mogen niet meer in contact komen met de vogels. © ANP
BARNEVELD - Voor alle pluimveebedrijven gelden aangescherpte maatregelen vanwege de vogelgriep. Zo mogen stallen met pluimvee niet meer door buitenstaanders worden bezocht en bezoekers van kinderboerderijen en dierentuinen mogen niet meer in contact komen met de vogels.
Verder heeft staatssecretaris Martijn van Dam een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Tientallen dode vogels

De afgelopen dagen werden in verschillende delen van Nederland tientallen dode vogels gevonden die mogelijk besmet waren met vogelgriep. Van een aantal van deze dieren, gevonden in Monnickendam, is inmiddels vastgesteld dat het om het type H5N8 gaat. Die variant is voor dieren zeer besmettelijk.
Sinds woensdag geldt al een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels. Dit gebeurt, omdat in andere landen wilde vogels met dit type vogelgriep zijn aangetroffen.

Zorgen in Gelderland

In Gelderland zijn voor zover bekend nog geen dode vogels aangetroffen. In Zeewolde, net buiten Gelderland, wel. In Barneveld houden ze daarom hun hart vast. Dat dorp geldt met zo'n 200 pluimveebedrijven en ruim 3 miljoen kippen als het hart van de pluimveesector. 
Pluimveehouder Gina van Elten van LTO Gelderse Vallei roept hobbyboeren op hun kippen binnen te houden. Volgens haar weten veel mensen die voor hun lol kippen houden niet dat de afschermplicht ook voor hen geldt. 'Ik maakte dit weekend een wandeling door het buitengebied en zag overal hobbykippen buiten lopen, terwijl dat helemaal niet mag.' 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!