Nieuws

Wat doet een delegatie uit Mozambique in Nijmegen?

NIJMEGEN - Burgemeester Checanhanza van de stad Tete in Mozambique is in Nijmegen om te leren hoe de nevengeul de Waalstad veilig houdt bij hoogwater.
Achter de pooltafels van Café Waalzicht zitten drie Afrikaanse mannen aan een tafel te kijken naar een diapresentatie. Een tolk vertaalt de presentatie naar het Portugees. Ze houden hun jas aan, want ze zijn niet bestand tegen de Nederlandse kou. Het is in hun land nog nooit kouder geweest dan 7 graden Celsius. 
De mannen komen uit Mozambique, uit de stad Tete. Ze hebben duizenden kilometers gereisd om de nevengeul bij Nijmegen te bekijken. Tete, de stad waar Celestino Checanhanza burgemeester is, ligt aan de Zambezi rivier. Het is een rivier die bijna een kilometer breed is, en wanneer die uit zijn voegen treedt voor overstromingen kan zorgen. 
Bij een overstroming in 2008 stroomde het kniehoge water diep de stad in. 'Overstromingen worden een steeds groter probleem omdat er steeds meer gebouwd wordt op laaggelegen stukken grond', vertelt Checanhanza.
De Nijmeegse nevengeul geeft de Waal extra ruimte, zodat de stad niet meer onderloopt bij hoogwater. Het is mogelijk ook een oplossing voor de terugkerende overstromingen in Tete. Want niet alleen in die stad zorgt de Zambezi voor problemen, maar honderdduizenden mensen die aan de rivier wonen lopen gevaar. Tete groeit snel door de mijnbouw in het omliggende gebied. 
De delegatie uit Mozambique is de 63e afvaardiging die naar de nevengeul komt kijken. Wethouder Bert Velthuis: 'Er is heel veel internationale interesse. En Tete heeft qua historie, ontwikkeling en ligging veel raakvlakken met Nijmegen.'
Of de buitenlandse bezoeken ook geleid hebben tot vergelijkbare projecten in het buitenland is onduidelijk. Checanhanza: 'Wat we hebben geleerd van Nijmegen? Het is heel interessant om te horen hoe Nijmegen de aanleg heeft aangepakt en draagvlak heeft weten te creëren onder de bevolking.'