Nieuws

Houd die hobbykippen binnen, bepleit LTO Gelderse Vallei

Mensen die voor hun lol pluimvee houden negeren massaal de afschermplicht, zegt LTO. Als er vogelgriep wordt aangetroffen bij pluimvee kan dat grote gevolgen hebben voor de wijde omgeving. © ANP
BARNEVELD - Mensen die voor hun lol pluimvee houden negeren massaal de afschermplicht, zegt LTO. Als er vogelgriep wordt aangetroffen bij pluimvee kan dat grote gevolgen hebben voor de wijde omgeving.
De schrik zit er goed in bij pluimveehouder Gina van Elten van LTO Gelderse Vallei. 'Ik maakte dit weekend een wandeling door het buitengebied en zag overal hobbykippen buiten lopen, terwijl dat helemaal niet mag.' 
De maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan zijn vorige week aangescherpt en hobbydieren moeten in een afgeschermde omgeving worden gehouden. Dus niet los rondlopen. Lees hier de officiële regelgeving. 
'Mensen weten het gewoon niet, omdat het niet goed wordt gecommuniceerd. Maar ook de hobbyboeren - met minder dan 250 dieren - moeten hun pluimvee in een ren of volière houden. Die maatregel geldt ook voor kinderboerderijen.'

Vogelgriep steeds dichterbij

Dit weekend werd ook vogelgriep vastgesteld bij dode wilde vogels in Zeewolde. Het gaat om de H5 variant, maandag wordt duidelijk of het om de besmettelijke of milde variant gaat.
Bij dode vogels in Monnickendam, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland is de besmettelijke H5N8-variant vastgesteld.

Grote gevolgen

Als vogelgriep wordt aangetroffen bij een hobbyboer gaan alle bedrijven in een straal van 1-3 kilometer om de besmetting op slot. Alle omliggende bedrijven worden getest op besmetting, transport van kippen en eieren is niet meer toegestaan.
'Een besmetting heeft echt grote gevolgen,' zegt Van Elten. 'We moeten solidair zijn en gezamenlijk optreden om een uitbraak van vogelgriep te voorkomen. Dat geldt voor iedereen die pluimvee houdt.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!