Nieuws

Piet is zwart, zegt het Sinterklaasmuseum in Neede

NEEDE - De goedheiligman is sinds dit weekend weer in het land en de discussie over de kleur van zijn pieten gaat stug door. Moet Piet zwart zijn of een andere kleur hebben? Omroep Gelderland toog naar het Sinterklaasmuseum in Neede voor het antwoord.
Tineke Kornegoor van het in 2009 geopende museum is duidelijk: 'Piet is zwart.' Ze baseert zich onder meer op het boek van Peter van Trigt dat dit jaar verscheen: 1000 jaar Sinterklaas.
Een reportage op Radio Gelderland vanuit Neede:

Slavernijverleden

Tegenstanders van Zwarte Piet verwijzen onder meer naar het slavernijverleden van Nederland. Volgens de auteur van 1000 jaar Sinterklaas kan een directe relatie daarmee niet worden gelegd.
Maar Zwarte Piet is ook geen typisch Hollandse traditie, concludeert Van Trigt. In het verleden was Piet volgens hem ook duivel, zwerver of schoorsteenveger. Pas vanaf de tweede helft van de vorige eeuw kreeg hij steeds meer uiterlijke kenmerken die discriminerend en kwetsend zijn voor een deel van onze bevolking.
Hulpsinterklaas Arie met links van hem Zwarte Piet. Foto: Omroep Gelderland

'Roetveegpiet RTL te snel ingevoerd'

Het museum houdt aan de hand van dit boek vast aan de traditie om pieten bruin of zwart te houden en gaat daarmee bijvoorbeeld tegen de commerciële tv-zender RTL in. Die voerde een roetveegpiet in, Schoorsteenpiet.
Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed vindt de introductie van Schoorsteenpiet veel te snel. Volgens Strouken houdt RTL te weinig rekening met de provincie en kijkt de zender te veel naar de Randstad wat Zwarte Piet betreft. 'Ik kom daar nog altijd heel veel mensen tegen die ook niet goed begrijpen wat er nu precies mis is', aldus Strouken.
De directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is, zegt ze, vanwege de zwartepietendiscussie de afgelopen jaren duizenden keren bedreigd.

Hulpsinterklaas heeft er genoeg van

Tineke Kornegoors echtgenoot Arie is hulpsinterklaas. Hij heeft genoeg van de discussie. 'Ik doe dit nu al 35 jaar en dat is geweldig. Al die lieve gezichtjes, al die spanning van de kinderen, dat is gewoon het einde!' 

Zie ook:

Het boek van Peter van Trigt
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!