Nieuws

Werkstraffen Super de Boer-ondernemers na miljoenenfraude

Twee ondernemers uit Hoevelaken en één uit Nijkerk zijn veroordeeld tot werkstraffen voor belastingfraude. De drie personen waren franchisenemer van de voormalige supermarktketen Super de Boer en deden onder andere een onjuiste aangifte van hun inkomstenbelasting. Twee andere ondernemers uit Fijnaart en Zevenbergen kregen bovendien een hoge geldboete. © Archief
ARNHEM - Twee ondernemers uit Hoevelaken en één uit Nijkerk zijn veroordeeld tot werkstraffen voor belastingfraude. De drie personen waren franchisenemer van de voormalige supermarktketen Super de Boer en deden onder andere een onjuiste aangifte van hun inkomstenbelasting. Twee andere ondernemers uit Fijnaart en Zevenbergen kregen bovendien een hoge geldboete.
De zaak tegen het vijftal begon te rollen na een boekenonderzoek in mei 2008. Toen ontdekte de Belastingdienst dat een franchisenemer van een Super de Boer in Ede te weinig omzet had opgegeven. Na verder onderzoek bleken drie andere franchisenemers op vermoedelijk dezelfde manier gefraudeerd te hebben.
De Belastingdienst vroeg naar aanleiding van deze bevindingen de kassabestanden van alle 240 Super de Boer-franchiseondernemers op. Hieruit kwam naar voren dat waarschijnlijk 45 procent van hen fraude pleegde. Het zou gaan om een totaal bedrag van ruim 20 miljoen euro.

Geld in eigen zak steken

De ondernemers gebruikten onder meer de 'retourknop' op hun kassa om de Belastingdienst op te lichten. Zij drukten geregeld op deze knop, zonder dat iemand iets terug kwam brengen. Het geld staken de ondernemers vervolgens in hun eigen zak. Daardoor bleef het geld uit de boeken en hoefden ze er geen belasting over te betalen.
Tientallen personen gaven hun fraude toe en kwamen eraf met een boete en naheffing. Het Openbaar Ministerie wilde een voorbeeld stellen. Daarom werden de grootste fraudeurs strafrechtelijk vervolgd. Het vijftal werd veroordeeld voor onder meer het doen van onjuiste aangiften van inkomsten-, omzet- en vennootschapsbelasting en het hebben van onjuiste administratie.

Werkstraffen en geldboete

De twee personen uit Hoevelaken - 63 en 55 jaar oud - kregen een werkstraf van 120 uur. De 61-jarige ondernemer uit Nijkerk hoorde van de rechtbank in Arnhem een werkstraf van 40 uur. Laatstgenoemde werd alleen schuldig bevonden aan het doen van onjuiste aangifte van inkomstenbelasting.
De grootste straffen werden uitgedeeld aan de 56-jarige ondernemer uit Fijnaart en de 47-jarige ondernemer uit Zevenbergen. Zij kregen een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 30.000 euro.