Nieuws

Tiel krijgt in september 2017 nieuw cultureel centrum

TIEL - De bouw van de Westluidense poort is volgend jaar september klaar. Dat zegt projectleider Bloem van de gemeente. De vier verdiepingen tellende ondergrondse parkeergarage gaat in maart open. De Westluidense poort wordt het nieuwe cultuurkwartier van Tiel. Onder meer de bibliotheek, poppodium Twentietoe en centrum voor de kunsten De Plantage vinden er straks onderdak.
Lange tijd leek de Westluidense poort niet meer dan een grote, diepe bouwput. Inmiddels wordt het eindresultaat van het Tielse megaproject langzaam maar zeker zichtbaar. Eind deze maand moet de schil van het gebouw klaar zijn, zodat er in de wintermaanden binnen verder gewerkt kan worden. Een grote hijskraan takelt deze dagen panelen naar hun plek aan de gevel, waar ze door bouwvakkers vastgezet worden.

Risico

Grote bouwprojecten als de Westluidense poort in Tiel brengen het risico met zich mee dat ze veel duurder uitvallen dan van tevoren begroot. Volgens Bloem is de gemeente zich daarvan bewust. 'Je ziet dat er in de loop van de bouw steeds weer nieuwe wensen op tafel komen. Maar er komt geen extra geld bij. Als je iets anders wilt, moet ergens anders worden geschrapt.'

Conflict

Inmiddels is er wel een conflict ontstaan met de bouwer van het cultuurkwartier, VolkerWessels. Het bedrijf zegt dat de bouwkosten 5 miljoen euro hoger uitvallen, omdat de grond meer vervuild zou zijn dan verwacht en wil nu een tegemoetkoming in de kosten van de gemeente Tiel. Binnenkort zitten het bouwbedrijf en de gemeente hierover opnieuw om tafel. 'We willen niet op dit overleg vooruitlopen met eventuele vervolgstappen', aldus de woordvoerder van VolkerWessels.