Nieuws

Dode vogels rondom, maar nog niet in Gelderland

BARNEVELD - Op verschillende plekken in Nederland zijn dode vogels gevonden die mogelijk besmet zijn met vogelgriep. Vanuit Gelderland zijn er tot nu toe nog geen meldingen bekend.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat er verspreid in het hele land dode vogels zijn gevonden, maar dat nog niet bekend is of ze besmet zijn met vogelgriep. Daar wordt momenteel door de NVWA onderzoek naar gedaan. 
Er komen ook meldingen binnen van plaatsen rondom Gelderland. Zo meldt NU.nl dat er vrijdagochtend bij het Wolderwijd bij Zeewolde een tiental dode vogels zijn opgeruimd.

Dode vogels Monnickendam en Volendam besmet met H5N8

In Monnickendam en Volendam zijn eerder deze week tientallen dode watervogels gevonden die besmet zijn met vogelgriep type H5N8. Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat de besmetting van de watervogels met vogelgriep beperkt blijft tot dit gebied omdat er verder geen dode vogels zijn aangetroffen. 
Naast Nederland zijn er ook in zes andere Europese landen besmette vogels gevonden. Het gaat om Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Polen en Zwitserland.
Sinds woensdag geldt al een landelijk ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden. De regering hoopt hiermee de besmetting bij Nederlandse pluimveehouders te voorkomen.