Nieuws

Het nieuws van vandaag: azc eindelijk open, en het is de elfde van de elfde

Het nieuws van vrijdag: de elfde van de elfde. En die datum hoort natuurlijk bij het begin van carnaval. Ook opent het azc in Harderwijk eindelijk de deuren en al twee jaar wordt er dagelijks een herdenkingsloop over de stadsbrug van Nijmegen georganiseerd. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Het nieuws van vrijdag: de elfde van de elfde. En die datum hoort natuurlijk bij het begin van carnaval. Ook opent het azc in Harderwijk eindelijk de deuren en al twee jaar wordt er dagelijks een herdenkingsloop over de stadsbrug van Nijmegen georganiseerd.
De elfde van de elfde is traditioneel het startschot van het carnavalsseizoen. Maar op veel plekken in Gelderland begint dat seizoen op een andere datum. Niet in Huissen, want daar opent carnavalsvereniging De Kraonige Zwaone het seizoen met een kanonschot, natuurlijk om precies 11 minuten over 11.

Azc Harderwijk eindelijk open

Het duurde langer dan gepland, maar vandaag komen de eerste bewoners van het nieuwe asielzoekerscentrum naar Harderwijk. Vol is het voorlopig nog niet, er komen zo'n 20 bewoners terwijl er ruimte is voor 800 bewoners.

Herdenkingsloop

In Nijmegen wordt dagelijks al een herdenkingsloop over de stadsbrug van Nijmegen gelopen. Ze misten nog geen dag, en daar is initiatiefnemer Tim Ruiling apetrots op. Vanavond is er een speciale loop, met 50 veteranen. Dat is vanwege de Internationale Veteranendag, de dag na het einde van de Eerste Wereldoorlog.