Nieuws

Krijgt Renkum een vrouw als burgemeester?

Relatief veel vrouwen hebben gesolliciteerd op de functie voor burgemeester van de gemeente Renkum. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Relatief veel vrouwen hebben gesolliciteerd op de functie voor burgemeester van de gemeente Renkum.
In totaal hebben 40 sollicitanten zich gemeld voor de vacature, waaronder 16 vrouwen. Renkum is op zoek naar een nieuwe burgemeester nadat oud-burgemeester Jean Paul Gebben in april van dit jaar ontslag nam, nadat hij onder vuur kwam te liggen nadat hij dronken was tijdens een piketdienst.
De komende maanden voert de commissaris van de Koning gesprekken met een aantal kandidaten. De gemeenteraad mag haar voorkeur uitspreken voor één van twee aangedragen kandidaten, waarna de minister van Binnenlandse Zaken een burgemeester kiest. De nieuwe burgemeester wordt waarschijnlijk in het voorjaar van 2017 vastgesteld.

Van 40 tot 62 jaar

Onder de kandidaten bevinden zich 7 oud- of waarnemend burgemeesters, 22 (oud-)wethouders, 3 (oud-)Statenleden en 3 raadsleden. De overige 5 sollicitanten zijn afkomstig uit diverse disciplines, zoals het bedrijfsleven, de overheid of de sector dienstverlening. De leeftijd varieert van 40 tot en met 62 jaar. De verdeling naar politieke oriëntatie is als volgt: VVD (13), CDA (9), PvdA (7), D66 (5), GroenLinks (2), Lokale Partij (2), ChristenUnie (1), Onbekend (1).