Nieuws

Kippenboer: 'Wij zijn blij dat onze kippen nu veilig binnen zitten'

TERSCHUUR - 'Als ik hoor dat er dode watervogels zijn gevonden, maak ik me gelijk weer zorgen,' Marja de Vries heeft samen met haar man Wim een biologisch pluimveebedrijf in Terschuur. Hun kippen moeten nu binnen blijven: 'die ophokplicht is er echt niet voor niets.'
Als je als kippenboer vrije uitloopkippen hebt, mag je niet zelf beslissen om een dagje de deur dicht te houden. De kippen moeten naar buiten kunnen, omdat de eieren anders het predikaat verliezen en onverkoopbaar worden.
Marja de Vries: 'Op dagen als deze, met veel regen beslissen onze kippen vaak toch om binnen te blijven. Wij mogen normaal gesproken de staldeur niet dichtdoen, maar lopen door de vogeltrek wel een groot risico. Als de vogelgriep uitbreekt, dan heeft dat namelijk grote gevolgen voor de hele sector. 
'Anders dan bij koeien, die vaak de hele winter binnen blijven, moeten vrije uitloopkippen naar buiten kunnen. Nu er een ophokplicht is, zijn boeren verplicht de staldeuren op slot te houden. Als de ophokplicht korter dan 12 weken duurt, zijn de eieren met hetzelfde predikaat te verkopen.' Zo legt Elton van Ginkel, docent bij het Poultry Innovation Centre, uit. Volgens hem is het in deze periode van ophokplicht vooral belangrijk om alle kippenboeren weer op de hygiënemaatregen te wijzen.