Nieuws

Provincie: Nijmegen en Lingewaard kunnen fluiten naar vijf miljoen voor Dorpensingel

Nadat je al 13 miljoen euro hebt gekregen nog eens vragen om vijf miljoen extra. De provincie Gelderland wil daar niet aan meewerken. De gemeente Nijmegen had de provincie om die miljoenen gevraagd om de veelbesproken Dorpensingel-Oost aan te kunnen leggen. De SP in Provinciale Staten nam het verzoek van de Waalstad over in een motie, maar die werd weggestemd. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nadat je al 13 miljoen euro hebt gekregen nog eens vragen om vijf miljoen extra. De provincie Gelderland wil daar niet aan meewerken. De gemeente Nijmegen had de provincie om die miljoenen gevraagd om de veelbesproken Dorpensingel-Oost aan te kunnen leggen. De SP in Provinciale Staten nam het verzoek van de Waalstad over in een motie, maar die werd weggestemd.
'We vinden eigenlijk dat we daar voldoende in gedaan hebben', zei VVD-gedeputeerde Jan Markink tijdens de behandeling van de provinciale begroting. Daarbij verwees de gedeputeerde naar de 13 miljoen euro die de provincie eerder al beschikbaar heeft gesteld voor ontsluiting van de Waalsprong. Volgens de SP is de vijf miljoen extra met name belangrijk voor het gemangelde dorpje Ressen.
'Ressen heeft nu al erg veel last van de A15, de A325 en de Betuweroute', betoogde SP-fractievoorzitter Peter de Vos bij het indienen van de motie. Als de Dorpensingel-Oost niet wordt aangelegd is er een alternatieve ontsluiting van het gebied bedacht via een weg die het dorpje in tweeën snijdt.

'Vijf miljoen vragen is gemakzuchtig'

VVD-fractievoorzitter Hans de Haan viel de gedeputeerde bij door te stellen dat het nogal gemakzuchtig is van de gemeenten Nijmegen en Lingewaard om de provincie maar om geld te vragen als ze zelf niet met een oplossing kunnen komen. 'Waren ze het maar eens', aldus De Haan. 'Dan had het ding er al lang gelegen.'
Al zo'n twintig jaar staat de aanleg van de Dorpensingel-Oost op de kaart in de plannen van de gemeenten Lingewaard en Nijmegen. Op 23 juli 2009 werd de ovatonde over de A325 tussen Nijmegen en Arnhem in gebruik genomen. Aan de oostzijde houdt de afrit nu nog altijd ineens op bij de parkeerplaatsen van de eind vorig jaar geopende bioscoop.
locatie Dorpensingel-Oost (afbeelding: gemeente Nijmegen)

Verkeer blijft maar groeien

De Dorpensingel is een belangrijk onderdeel van de verkeersstructuur in de Waalsprong. Geraamde kosten: 8,8 miljoen euro, exclusief nog meer dan een miljoen om maatregelen om de weg heen te treffen. De gemeente Nijmegen vraagt niet om geld zonder zelf geld op tafel te willen leggen.
Er ligt vijf miljoen Nijmeegs geld klaar en anderhalf miljoen van de gemeente Lingewaard. Maar met die 6,5 miljoen is er nog geen Dorpensingel. Ondertussen blijft het nieuwe stadsdeel de Waalsprong maar groeien en groeien. En met de nieuwbouw en de nieuwe bewoners ook het aantal auto's.

Zie ook: