Nieuws

PvdA Nijmegen gewipt; Jan Zoetelief nieuwe wethouder

NIJMEGEN - De Verenigde Seniorenpartij (VSP) in Nijmegen draagt Jan Zoetelief (59) voor als de nieuwe wethouder van Economie, Werk en Inkomen. PvdA'er Turgay Tankir stapte drie weken geleden op na onenigheid met zijn eigen fractie.
De huidige coalitiepartijen SP, GroenLinks en Stadspartij DNF hebben samen besloten niet verder te gaan met de Partij van de Arbeid. Eerder lieten zij al weten woedend te zijn dat de PvdA-fractie de eigen wethouder 'een dolk in de rug stak', zoals SP-fractievoorzitter Hans van Hooft het noemde. Daarmee was het vertrouwen in coalitiepartij PvdA weg. 
Fractievoorzitter Hans van Hooft van de Nijmeegse SP vertelde op Radio Gelderland over de breuk in de coalitie:

PvdA is teleurgesteld

Fractievoorzitter Marc van Nijnatten van de PvdA is teleurgesteld in de gang van zaken. 'Ik zag het wel aankomen, maar vindt het echt heel spijtig dat de coalitie niet bereid is om er samen uit te komen', sprak hij woensdagavond. 
'Breekpunten zijn de bezuinigingen op de bijzondere bijstand, waar wij het niet mee eens zijn en de manier waarop we ons inspannen om mensen die moeilijk aan een baan komen naar werk te begeleiden. SP, GroenLinks en Stadspartij DNF hebben daar heel andere ideeën over; voor ons zijn het breekpunten en dat betekent dat we als PvdA voor het eerst in jaren in de oppositie terechtkomen. Een heel vreemd proces is het geweest.'

Weer zes wethouders

Met de komst van Zoetelief bestaat het college van B&W van Nijmegen weer uit zes wethouders: twee van SP, twee van GroenLinks, een van Stadspartij DNF en nu komt daar dus nog een wethouder van de VSP bij.
Omdat de PvdA het coalitie-akkoord inhoudelijk steunt en heeft ingestemd met de begroting voor 2017, is aan de fractie de kans geboden de komende jaren bij de coalitie te blijven middels gedoogsteun. 

Zoetelief zeer ervaren

Jan Zoetelief is een zeer ervaren bestuurder. Fractievoorzitter Michel Hulskorte van de VSP is blij met hem. 'Ik heb Jan Zoetelief met trots voorgedragen aan de coalitiepartners en ben blij dat hij direct inzetbaar is voor alle inwoners van onze stad, voor oud maar zeker ook voor jong.'
De Nijmeegse gemeenteraad stemt woensdag 30 november over de voordracht van Zoetelief als nieuwe wethouder.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!