Nieuws

Ophokplicht voor pluimveehouders door vogelgriep

Alle Nederlandse pluimveebedrijven moeten hun vogels ophokken omdat bij wilde vogels in omliggende landen vogelgriep is aangetroffen. © ANP
ARNHEM - Alle Nederlandse pluimveebedrijven moeten hun vogels ophokken omdat bij wilde vogels in omliggende landen vogelgriep is aangetroffen.
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft de maatregel afgekondigd voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. Commercieel gehouden dieren moeten de komende tijd binnen moeten worden gehouden. Hobbydieren mogen in een volière worden afgeschermd.

Ook in Nederland mogelijke besmette dieren

In Nederland zijn bij Monnickendam dode futen en kuifeenden aangetroffen die vermoedelijk hoogpathogene vogelgriep hebben. Op dit moment worden de dieren verder onderzocht. In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland is bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Deze variant kan dodelijk zijn voor vogels, maar is voor zo ver bekend niet gevaarlijk voor mensen.

Extra hygiënemaatregelen

De staatssecretaris roept de pluimveebedrijven dringend op extra hygiënemaatregelen te nemen. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers aan een pluimveebedrijf.
Meer informatie vindt u bij het Ministerie voor Economische Zaken
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!