Nieuws

Motie Gelderse PVV 'onbegrijpelijk en ongepast'

Een motie van wantrouwen van de Gelderse PVV krijgt geen steun van andere Statenpartijen. De PVV diende tijdens de begrotingsbehandeling woensdag de motie in tegen het voltallige college van Gedeputeerde Staten. De partij vindt dat het college verschillende grote fouten heeft begaan, waardoor het provinciale bestuur beschadigd is. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een motie van wantrouwen van de Gelderse PVV krijgt geen steun van andere Statenpartijen. De PVV diende tijdens de begrotingsbehandeling woensdag de motie in tegen het voltallige college van Gedeputeerde Staten. De partij vindt dat het college verschillende grote fouten heeft begaan, waardoor het provinciale bestuur beschadigd is.
De PVV verwijt het college onder andere dat het de Staten verkeerd heeft geïnformeerd over de olielekkage bij het vluchtelingenkamp bij Heumensoord. Ook zegt de partij dat er bewust regels zijn overtreden bij de vergunningverlening om water op te pompen door het bedrijf Sachem.
Een derde verwijt gaat over het inhuren van bedrijf Necker van Naem voor de screening van potentiële gedeputeerden. Het bedrijf had niet de juiste vergunning voor het screenen van politici.
Gedeputeerde Markink zei namens het college geraakt te zijn door de motie: 'Hier staat een college dat zijn best doet voor Gelderland. Worden er dan geen fouten gemaakt? Ja, natuurlijk wel.'

Onbegrijpelijk en ongepast

De andere Statenleden vinden de motie onbegrijpelijk en ongepast. De PVV wordt onder andere verweten de motie in te dienen om media-aandacht te krijgen. 'Als mensen morgen de Gelderlander lezen, dan zeggen ze na het lezen van een bericht over de motie van wantrouwen: zie je wel die politiek is niet te vertrouwen', aldus Klaas Ruitenberg van de SGP.
Het komt niet vaak voor dat er in de Gelderse politiek een motie van wantrouwen wordt ingediend en al helemaal niet tegen een heel college. De laatste keer dat zo'n motie werd ingediend was een motie in 2012 van de PVV tegen gedeputeerde Co Verdaas.
Ondanks de onverwachte commotie heeft Provinciale Staten de begroting voor 2017 vastgesteld.