Nieuws

Arnhemse taxichauffeurs willen rotte appels in de branche aanpakken

ARNHEM - Taxiritten die drie tot vier keer duurder zijn dan normaal, korte ritten die geweigerd worden, boordcomputers die niet goed werken en opstootjes tussen chauffeurs bij de taxistandplaats. Het is een zootje in de Arnhemse taxiwereld. Arnhemse taxichauffeurs willen dat de rotte appels eruit worden gehaald.
Jammy Sedighi is taxichauffeur. Hij wil met de stichting Kwaliteitstaxi Arnhem in oprichting een einde wil maken aan wantoestanden in de branche. Die ziet hij overal om zich heen. 'Tegenwoordig is ieder voor zich. Sommige chauffeurs sluiten niet aan in de rij, bijvoorbeeld bij de Korenmarkt. Ze doen net alsof ze hun vaste klant ophalen. De goede ritten pikken ze we wel uit en de kortjes, de korte ritten, sturen ze door.

Veel mis bij controle

Afgelopen zaterdag zijn bij een politiecontrole in de Arnhemse binnenstad 50 taxichauffeurs gecontroleerd. Tien van hen bleken de zaken niet op orde te hebben, zoals een verlopen APK of taxipas, een onverzekerde taxi of meer zitplaatsen dan toegestaan. Vier taxi's zijn van de weg gehaald.

Wildwest in Arnhem

Wethouder Geert Ritsema is geschrokken van de situatie in de Arnhemse taxiwereld. Een wildwest, noemt hij het. 'Het is echt te bar voor woorden. Er zijn chauffeurs die hun klanten oplichten. Er zijn chauffeurs die met mensen op de vuist gaan. Gelukkig zijn het er niet heel veel, het is een kleine groep die het verpest voor een hele groep goedwillende bonafide chauffeurs.'

Gemeenteraad wil actie

Ritsema werkt aan een plaatselijke verordening die hier een eind aan moet maken. De Arnhemse gemeenteraad heeft daar op aangedrongen. Ritseman hoopt dat hij de verordening voor het eind van het jaar kan presenteren.