Nieuws

Gemeenten in regio Arnhem-Nijmegen gaan samen voor duurzame energie

Samen je duurzame energie van eigen bodem regelen. Dat is wat zestien gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen gaan doen. Het plan is om vanaf 2018 niet meer afzonderlijk, maar samen duurzame elektriciteit in te kopen. Uniek daarbij is dat de duurzame energie uiteindelijk helemaal regionaal moet worden opgewekt. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Samen je duurzame energie van eigen bodem regelen. Dat is wat zestien gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen gaan doen. Het plan is om vanaf 2018 niet meer afzonderlijk, maar samen duurzame elektriciteit in te kopen. Uniek daarbij is dat de duurzame energie uiteindelijk helemaal regionaal moet worden opgewekt.
De duurzame elektriciteit moet op termijn komen van energiebronnen die (deels) nog gerealiseerd moeten worden. Het is de eerste aanbesteding in heel Nederland waarin dit zo expliciet wordt vastgelegd.  

Uit de regio voor de regio

De regio Arnhem-Nijmegen wil in 2050 een energieneutrale regio zijn. Om dat te bereiken, moet de energie die in de regio wordt gebruikt afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen uit de regio zelf.
In de aanbesteding dagen de gemeenten aanbieders uit om zo snel mogelijk 100 procent van de stroom uit nog te realiseren duurzame bronnen in de regio te leveren. Na vijf jaar moet de winnende partij de door haar toegezegde percentages hebben bereikt. Het deel van de stroom dat nog niet uit de regio komt, moet wel duurzaam zijn en in Nederland zijn opgewekt.

Op naar een energieneutrale toekomst

'Altijd spannend', zegt Harriët Tiemens, wethouder van Nijmegen en coördinerend bestuurder voor de aanbesteding van de gemeenten. 'Maar de gemeenten in de regio denken na onderzoek dat het mogelijk is. Wij leggen de lat bewust hoog omdat we in de regio Arnhem-Nijmegen nu echt het verschil willen maken. Als dit lukt is het een geweldige impuls voor andere lokale en regionale samenwerkingsverbanden die streven naar een energieneutrale toekomst. Wij hebben nu de kans om die stap als eerste te zetten.'
Uiterlijk 1 december 2016 wordt de aanbesteding gepubliceerd en kunnen energieleveranciers hun aanbieding gaan doen. De definitieve gunning is eind juni 2017. De gemeenten die meedoen zijn: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. De gemeente Duiven is positief, maar moet nog een besluit nemen.