Nieuws

Regiotaxichauffeurs bieden petitie aan: 'Gemeente Apeldoorn moet ons helpen'

APELDOORN - Chauffeurs en klanten van de regiotaxi Stedendriehoek bieden donderdagavond 1130 handtekeningen aan bij de gemeente Apeldoorn. De taxichauffeurs willen bereiken dat de gemeente garant staat voor een eventuele ontslagvergoeding.
Taxichauffeurs van de Stedendriehoek kwamen in de knel door het faillissement van Willemsen de Koning. Connexxion Taxi Services nam de chauffeurs over, maar daarbij verloren zij hun vaste contract. De chauffeurs werken nu op basis van een uitzendcontract, met minder rechten en ook minder pensioenopbouw.

'Groot deel komt straks moeilijk aan de bak'

De nieuwe vervoerder heeft toegezegd deze taxichauffeurs een vast contract aan te bieden, maar alleen als de gemeente garant wil staan voor een eventuele ontslagvergoeding. Door de wisselende concessies in het taxivervoer kunnen bedrijven moeilijk voorspellen hoeveel werk zij hebben als een concessie afloopt.
Vanaf 1 januari 2017 wordt het vervoer op een groot gedeelte van de Veluwe geregeld door 9 gemeenten, waaronder de gemeente Apeldoorn. Herbert Römer van FNV Taxi: 'Het gaat om ongeveer 40 chauffeurs. Vaak hebben deze mensen tot wel 20 jaar als chauffeur gewerkt. En een groot gedeelte van deze groep komt bij verlies van hun baan nog moeilijk aan de bak aangezien ze de vijftig zijn gepasseerd.'

Reactie gemeente

De chauffeurs vragen de gemeente om in actie te komen voor behoud van die banen. Met de 1130 handtekeningen moet de gemeenteraad het onderwerp behandelen.
Wethouder Paul Blokhuis zegt in een schriftelijke reactie niet garant te willen staan voor een eventuele ontslagvergoeding. Om te voorkomen dat een nieuw taxibedrijf makkelijk failliet gaat wil hij in de aanbesteding werken met minimumtarieven. Ook eist hij dat werknemers conform de CAO worden betaald. 
"Het is echter niet aan de gemeente om zich te bemoeien met de relatie tussen werknemers en werkgevers van de bedrijven die werk uitvoeren dat door de gemeente is aanbesteed. Ik kan me voorstellen dat deze chauffeurs hele goede kandidaten zijn voor de vacante functies bij de partijen die de aanbesteding hebben gewonnen", laat de wethouder weten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!