Nieuws

KNVB dwingt te spelen op kunstgras; Gelderse voetbalclub gestraft voor weigering

RIETMOLEN - De KNVB zet voetbalclubs onder druk om toch te spelen op kunstgrasvelden, hoewel onderzoek uitwijst dat dit gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. Dat blijkt uit een brief van de KNVB aan VV Rietmolen in Rietmolen, gemeente Berkelland. De club wordt gestraft omdat de voetballers niet op kunstgras wilden spelen.
Afgelopen weekeinde weigerde de club uit tegen LSV in Lonneker op kunstgras daar aan te treden. De club is een van de weinige verenigingen die al haar teams verbiedt op gras met rubberkorrels te spelen naar aanleiding van de commotie rondom gezondheidsrisico's en kunstgras. De wedstrijd ging dus niet door.
De KNVB brengt de weigerende club 3 punten in mindering (wat overeenkomt met verliezen van een wedstrijd) en legt een boete van 100 euro op. Dat staat in de brief die de club vandaag heeft gekregen.

'Belachelijke reactie van KNVB'

'Het is belachelijk, het is tegen het beleid van de KNVB in dat clubs zelf mogen bepalen hoe om te gaan met de kunstgras-discussie,' zegt VV Rietmolen in een reactie. De puntenaftrek en de boete door de KNVB is opmerkelijk. De bond liet eerder aan Omroep Gelderland weten geen punten te zullen aftrekken of boetes te zullen opleggen als clubs weigeren op kunstgras te spelen.
'We zijn een voetbalbond en voetballen doe je voor je plezier, en daarom willen we niet dat je dingen doet die je niet wilt,' zo liet een woordvoerder weten.  
De KNVB-woordvoerder Max Smit: 

Verhoogd risico op kanker

Het spelen op kunstgras is omstreden omdat onderzoek van het RIVM en het Ministerie van Volksgezondheid niet uit kan sluiten dat het gezondheidsrisico's met zich kan meebrengen. Het gaat om rubbergranulaat dat op de velden ligt. Dat zijn verpulverde autobanden. Dit zou een verhoogd risico op kanker met zich mee brengen. 
De vereniging kan een verweerschrift indienen. Als ze dat niet doet, is de straf onherrroepelijk.