Ede

Robotje Eddy geeft les op basisschool Lunteren: 'Kinderen zijn dol op hem'

LUNTEREN - Een robot voor de klas. Het klinkt als toekomstmuziek, maar in Lunteren is het al werkelijkheid. Daar wordt deze woensdag op basisschool De Triangel de eerste Nederlandse onderwijsrobot gepresenteerd. 'Kinderen zijn dol op Eddy', lacht projectleider Jeroen Scholten. Want zo heet het apparaat.
De leerrobot is nog geen halve meter hoog en heeft volgens Scholten een 'ontzettend lieflijke uitstraling'. Volgens hem toont Eddy zelfs emoties. 'Zijn ogen gaan kleuren als hij bijvoorbeeld verdrietig is.' Ook kan de robot op allerlei manieren bewegen. 'Hij kan een menselijke houding aannemen en dat is wat kinderen heel aantrekkelijk vinden.'
Luister het radio-interview met projectleider Scholten terug:

Van alle markten thuis

In de klas kan Eddy op verschillende manieren worden ingezet. 'Dan moet je denken aan woordenschat en rekenen, maar ook aan bijvoorbeeld natuurkunde', vertelt de projectleider.
De kinderen in de bovenbouw gaan nog een stapje verder met de robot. Zo mogen zij Eddy programmeren. 'Dat betekent dat ze eigen lessen kunnen maken, die bijvoorbeeld in de onderbouw gegeven kunnen worden', legt Scholten uit.
Volgens hem hebben al heel veel scholen in Nederland, maar ook daarbuiten, belangstelling getoond.

Leerkrachten zijn enthousiast

Kinderen zijn gek op Eddy, maar geldt dat ook voor leerkrachten? Vrezen die niet voor hun baan? 'Ik denk niet dat ze daar bang voor zijn, want Eddy is natuurlijk een leermiddel. Het is absoluut niet zo dat de robot de leerkracht kan overnemen', benadrukt Scholten. 
Volgens hem zijn leraren juist heel positief. 'Ze hebben heel veel goede idee over wat ze er in de praktijk mee kunnen.'