Nieuws

1300 scheve bomen langs N348 Zutphen vormen wit lint. En dat is kunst

ZUTPHEN - Ze staan er bijna allemaal, de 1300 meidoornbomen langs de N348 bij Zutphen. Ze worden geplant om Het Witte Lint vorm te geven. Dat is een kunstproject. Als het niet te veel vriest zijn voor de kerst alle bomen geplant.
De wit bloeiende bomen zijn sinds 2012 opgekweekt en nu groot genoeg om te planten. De grond langs de N348  is gemaaid en klaargemaakt en nu is het planten in volle gang. Het Witte Lint, zo heet het kunstproject, loopt van de hockeyvelden langs de Den Elterweg in Zutphen tot aan de rotonde bij Eefde. 
Het project is bedacht door beeldend kunstenaar Erick de Lyon en landschapsarchitect Ronald Rietveld. Het verwijst naar het witte IJsselfront, de sluizen van het Twentekanaal en de meidoornvlechtcultuur. 
Het Witte Lint kost 1,6 miljoen euro. 800.000 euro van het Rijk werd in november 2010 toegekend in het programma Mooi Nederland. De rest komt van de provincie. Die betaalt haar bijdrage uit een een oude regeling. Daarin stond dat bij een infrastructuurproject 1 procent aan kunst moest worden besteed.
De rondweg, het infrastructuurproject, is inmiddels afgerond.