Nieuws

Hoera het is herfst! Zeven tips om de kids mee naar buiten te krijgen

ARNHEM - Het is herfst en dan kun je genieten van de mooiste tijd van het jaar in het bos, maar kinderen gaan steeds minder naar buiten, terwijl onderzoeken aantonen dat het juist heel goed voor je is om in de natuur te zijn. Dus ouders, opa's en oma's opgelet: hier zeven manieren om je kind uit te dagen om op onderzoek uit te gaan in de natuur.

Scharrelkids Tips!

 • Koop bij een doe-het-zelfwinkel dubbelzijdig tapijttape van ca. 4 cm breed. Plak een stukje op stevig papier. Als je het bovenste laagje van het tape eraf haalt kun je er blaadjes, gras, mos, bloemetje, veertje, steentjes, kortom allerlei natuurdingetjes, opplakken. Als je het formaat van een kaart neemt kun je er een bv. een verjaardagskaart van maken!

 • Als je goed luistert hoor je, in je tuin of in het bos, vast wel vogels fluiten. Sluip heel voorzichtig naar de plek waar het geluid vandaan komt om ze te spotten. In herfst of winter als er geen bladeren meer aan de boom zitten kun je veel meer zien dan in de zomer. Probeer de vogelgeluiden eens na te doen!
 • Misschien weet je van sommige planten en bomen de namen. Maar het is ook leuk om zelf een naam te verzinnen … let op kleur, groot/klein, vorm …
 • Heb je klimop in de tuin? Knip/pluk een blad met steeltje. Zoek er een paar bloemetjes bij met ongeveer even lange steeltjes als het klimopblad. Lintje om de stelen en je hebt een prachtig mini-boeketje om aan iemand te geven die je lief vindt!
   
 • Een schilderij maken zonder verf, kwasten en papier? Dat kan! Verzamel verschillende soorten steentjes/ schelpen en maak er op de grond een kunstwerk van.
   
 • En wil je wat meer variatie: in het bos ligt van alles los op de grond. Bladeren, takken, dennenappels, eikels, steentjes, etc. Daar kun je een uniek kunstwerk van maken op de grond. Dat kun je alleen doen maar het is ook erg leuk om met een groepje kinderen te doen.
 • Speuren naar sporen: ben jij een echte speurneus? Als je goed kijkt kun je in het bos allerlei sporen vinden van dieren. Denk maar aan: veren, vogelpoep, keutels, pootafdrukken op het pad, aangegeten bladeren en dennenappels … er is van alles te ontdekken. 

Nooit in het bos geweest

Vanavond in het natuurprogramma BuitenGewoon een hartekreet van IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) vrijwilliger Marieke Sprey. Haar missie is om kinderen (al vanaf baby) verbinding te laten maken met de natuur. Ze werkt met kinderen op scholen in moestuin en geeft ze les in de natuur. Voor IVN organiseert ze buitenactiviteiten voor scholen in Apeldoorn.
Marieke maakt zich zorgen over dat kinderen veel vaker achter de computer zitten. Sommigen zijn zelfs nog nooit in het bos geweest. Ze vindt het belangrijk dat kinderen de natuur in gaan. Zelf dingen ontdekken (op de computer is alles al bedacht voor je) en genieten van de natuur. Bovendien wordt in de basisschoolperiode de kiem gelegd voor het latere verantwoordelijkeidsgevoel voor natuur en milieu.

Schoolgidsen

De IVN Scholenwerkgroep in Apeldoorn verzorgt nu ruim 3 jaar buitenactiviteiten voor basisscholen en kinderopvang. De vrijwilligers willen kinderen op een actieve manier in contact brengen met natuur. Want niet alleen thuis, maar ook op school komen ze daar nauwelijks aan toe. De activiteiten van de Scholenwerkgroep zijn populair. Vorig jaar hebben er 21 scholen, met ruim 1300 kinderen gebruik van gemaakt, dit jaar verwacht ze dat ze over de 1600 leerlingen heen gaan.

Ga jij de natuur in?

Wij zijn benieuwd welke kinderen de natuur in gaan en wat je dan het liefst doet. Stuur ons je foto's of een mailtje
Zie ook: Erop uit in de natuur
              BuitenGewoon 8 november
              Onderzoek naar kind en natuur
              Conferentie kind van nature
              IVN Apeldoorn
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!