Nieuws

Opbouwwerk Arnhem krijgt geen geld meer; gedwongen ontslagen op komst

De raadsvergadering in Arnhem.
De subsidie voor opbouwwerk in Arnhem wordt in vier jaar totaal afgebouwd. De gemeenteraad van Arnhem is akkoord gegaan met deze bezuiniging van 1 miljoen euro. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De subsidie voor opbouwwerk in Arnhem wordt in vier jaar totaal afgebouwd. De gemeenteraad van Arnhem is akkoord gegaan met deze bezuiniging van 1 miljoen euro.
De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, VVD en Arnhem Centraal stelden nog wel voor om de bezuiniging uit te stellen of zelfs helemaal te schrappen, maar die moties haalden het niet.
Voor de vergadering spraken elf Arnhemse wijkplatforms en bewonersgroepen hun grote zorg uit over de bezuiniging; Zij vrezen dat de opbouw- en participatiewerkers dreigen te verdwijnen uit hun wijken. De wijkplatforms en bewonersgroep zijn bang dat de leefbaarheid in gevaar komt als de welzijnswerkers wegbezuinigd worden. 
Het college van B&W wil het budget voor opbouwwerk jaarlijks met 250.000 euro verlagen, waarna er in 2020 helemaal geen subsidie meer beschikbaar is. Dat betekent gedwongen ontslagen bij welzijnsorganisatie Rijnstad.
Nieuwe wijkteams leefomgeving krijgen een budget en gaan in overleg met de wijkbewoners kijken wat de wijken nodig hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld besluiten opbouwwerk te gaan inhuren.