Nieuws

Bloemenzaadactie moet bijen helpen

Bijen hebben het al jaren moeilijk, maar volgens de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kunnen we ze een handje helpen. De natuurorganisatie roept bewoners van het buitengebied op mee te doen aan haar speciale bloemenzaadactie. © Henk van den Burg
ROZENDAAL - Bijen hebben het al jaren moeilijk, maar volgens de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kunnen we ze een handje helpen. De natuurorganisatie roept bewoners van het buitengebied op mee te doen aan haar speciale bloemenzaadactie.
Om te overleven hebben bijen bloemen nodig, maar met name in de maand juni zijn die moeilijk te vinden. Daarom heeft de SLG een speciaal bloemenmengsel laten maken waarmee de geel-zwarte insecten gelokt kunnen worden. Maar dan moeten de mengsels wel eerst door grondeigenaren in het buitengebied worden ingezaaid.

Veel belangstelling

Volgens projectleider Nomi Havelaar is er al veel belangstelling voor de bloemenzaadactie. 'Maar we willen graag dat meer grondeigenaren meedoen', benadrukt ze. 'Het liefst bewoners die grote oppervlaktes inzaaien, want daarmee helpen we bijen het meest.'
Belangstellenden kunnen kiezen uit twee zaadmengsels; voor kleigrond en zandgrond. Volgens Havelaar gaat het om verschillende soorten planten, zoals duizendblad, rode klaver, boerenwormkruid, korenbloem en veldlathyrus. De bijenbloemenmengsels zijn te gebruiken in heel Gelderland op matig voedselrijke tot voedselrijke grond en matig vochtige tot droge grond.

Aanmelden kan tot 15 januari

Meedoen kan vanaf 100 vierkante meter en de kosten zijn 35 cent per vierkante meter. Aanmelden kan tot 15 januari via de website van de SLG. Het bloemenmengsel wordt dan thuisgestuurd.

Bijen in Doesburg

Vanavond in het natuurprogramma BuitenGewoon de bijen van Doesburg. In 40 kasten leven daar in totaal 2 miljoen bijen. Dankzij de bloemen in de tuinen van de stad hebben ze daar voldoende stuifmeel, want in het buitengebied zijn weinig bloemen meer te vinden. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!