Nieuws

Is er nog een toekomst voor duurzame initiatieven in Zutphen?

Erve Eme (foto omroep Gelderland)
Onzekerheid voor verschillende bedrijfjes in Zutphen. Nu zitten ze nog bij elkaar in De Kas, beter bekend als De Kaardebol. Maar de exploitant heeft zich teruggetrokken en de vraag is of de ondernemingen kunnen blijven zitten.
ARNHEM - Onzekerheid voor verschillende bedrijfjes in Zutphen. Nu zitten ze nog bij elkaar in De Kas, beter bekend als De Kaardebol. Maar de exploitant heeft zich teruggetrokken en de vraag is of de ondernemingen kunnen blijven zitten.
In De Kas zit een tiental bedrijfjes die allemaal iets doen op het gebied van erfgoed, duurzaamheid en natuur. De gemeente is eigenaar van het complex, maar had sinds afgelopen voorjaar afspraken met een horecaondernemer die het geheel zou exploiteren. De andere bedrijfjes op het terrein betaalden de huur vanaf toen aan de exploitant en niet meer aan de gemeente. 

Terug bij af

Nu die exploitant zich heeft terug getrokken na een opeenstapeling van conflicten, zijn de kleine huurders weer terug bij af. Eén van die onderhuurders is Erve Eme, een middeleeuwse hoeve waar alles nog gaat zoals vroeger. Volgens voorzitter Robert Wimmers had de hoofdhuurder een andere visie dan veel andere huurders op het terrein en was dat vooral de oorzaak van de problemen.  

Vooruit kijken

De Kaardebol had al een onrustige periode achter de rug met onder andere bezuinigingen en nu is er weer een spannende tijd. Al kijkt Robert Wimmers vooruit: 'Ik denk dat we nu juist weer opnieuw kunnen beginnen. Er zitten genoeg enthousiaste mensen hier. Er is een vlindertuin, er is iemand met zeldzame bloemen, en er werken zorgcliënten. Het zou zonde zijn als de gemeente er nu de stekker uit trekt '
De gemeenteraad van Zutphen praat maandagavond over de toekomst van het complex. Verantwoordelijk wethouder René Sueters wil voor die tijd nog geen reactie geven op de kwestie. Hopelijk voor alle betrokkenen wordt in deze vergadering duidelijk of de Kaardebol weer kan gaan bloeien.