Nieuws

'Het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa komt in Teuge'

TEUGE - Een gebouw dat helemaal uit een 3D-printer komt. Het klinkt surrealistisch, maar als alles goed gaat staat het binnenkort in Teuge: van de plinten tot aan de kozijnen.
Arvid Prigge van hotel De Slaapfabriek is de initiatiefnemer van het gebouw. De ondernemer wil naast zijn hotel een losse vergaderruimte bouwen. Maar dat moet dan wel iets heel bijzonders zijn.

Beleving

Prigge: 'We gaan iets maken wat enorm veel de beleving helpt waar je in vergadert. Ik vergader zelf de hele dag. En een hele dag vergaderen in standaardruimtes, daar word je niet vrolijk van. Dus dat gaan we anders doen.
De vergaderplek wordt gebouwd in de vorm van de wervelingen van een vliegtuig, geïnspireerd op het nabijgelegen vliegveld. Aan de binnenkant zijn grote projectieschermen die je kunt aanpassen op het onderwerp waarover je vergadert. Zo verandert de ruimte met je mee.

Energie neutraal

Daarnaast wordt het 9 meter lange en 4 meter hoge vergaderruimte duurzaam gebouwd. Zo zal er nauwelijks bouwafval zijn en wordt alles geprint op de locatie. 'Dat maakt het gebouw energie neutraal', aldus Prigge.
Maar er is nog wel geld nodig vertelt Prigge. 'We hebben nu zo'n 100.000 euro binnen en er is bijna 400.000 euro nodig, maar we merken dat het idee met veel enthousiasme wordt ontvangen.'
Als de financiering rond komt rollen volgend jaar juli de onderdelen uit de printer. Dat moet in 10 dagen gebeuren.