Nieuws

Het wordt koud! Bescherm je tuin tegen vorst met deze vijf tips

Het wordt de komende dagen kouder. Begin volgende week gaat het zelfs een paar nachten vriezen en een vlokje natje sneeuw sluit MeteoGroup niet uit. Hoog tijd dus om de tuin winterklaar te maken. Hoe? Omroep Gelderland zet vijf tips op een rij. © Pixabay
ARNHEM - Het wordt de komende dagen kouder. Begin volgende week gaat het zelfs een paar nachten vriezen en een vlokje natje sneeuw sluit MeteoGroup niet uit. Hoog tijd dus om de tuin winterklaar te maken. Hoe? Omroep Gelderland zet vijf tips op een rij.

1. Planten beschermen

Wanneer je je tuin winterklaar gaat maken, is het handig eerst uit te zoeken bij welke temperaturen je planten bescherming nodig hebben. Dat verschilt namelijk per plant. Bovendien lopen planten in pot een groter risico op vorstschade dan planten in de volle grond.
De meeste planten zijn te beschermen door ze in te pakken of, wanneer ze in een pot staan, naar binnen te verplaatsen. Zo voorkom je ook meteen dat de potten kapot vriezen. 

2. Buitenkraan afsluiten

Heb je een buitenkraan en tuinslang in de tuin? Sluit de kraan dan af en haal de slang naar binnen. De kraan sluit je af met een vorstventiel.

3. Snoeien, mag dat nog?

Snoeien in de winter kan, zolang het niet vriest. De takken van een boom of struik zijn zelfs beter zichtbaar wanneer er geen blad aan zit. Berken, esdoorn, haagbeuk, walnoot, kastanje en druif moeten vóór oudjaar gesnoeid worden, om snoeiwonden te voorkomen. Vanaf januari komt de zogenoemde 'sapstroom' bij deze bomen namelijk alweer op gang.

4. Vijver en haar bewoners

Span een net over de vijver om het vallende blad op te vangen. Als het echt hard gaat vriezen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat de vijver niet helemaal dicht vriest. Met een onderwaterpompje houd je het wak open. Zo krijgen eventuele vissen en andere vijverbewoners genoeg zuurstof om in leven te blijven. De meeste vijverplanten leggen het loodje aan het einde van de herfst.

5. Bloembollen planten

Tot de eerste week van december kunnen liefhebbers bloembollen planten. Zo ben je in het voorjaar verzekerd van bloemen en groen in de tuin. Denk hierbij aan krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen. 
Last but not least: heb je graag vogels op bezoek? Help ze dan de winter door. Hang bijvoorbeeld vogelvoer en/of een vogelhuisje op in de tuin. Let op! Een grote bak water neerzetten is geen goed idee, als vogels daarin gaan badderen, worden de vleugels nat en kunnen deze bevriezen. Een klein bakje kan wel, maar houd er rekening mee dat het water snel bevriest.