Nieuws

Energiemarkt moet Zaltbommel helpen duurzaamheidsambities waar te maken

ZALTBOMMEL - Zaltbommel organiseert vanavond een energiemarkt. Dat moet de gemeente helpen om de ambitie van 16 procent duurzaam opgewekte energie in 2020 waar te maken.
Op dit moment wordt zo'n 4 procent van de energie in Zaltbommel duurzaam opgewekt. Wethouder van duurzaamheid Simon Buwalda zegt dan ook dat de doelstelling zeer ambitieus is. In het landelijke energieakkoord wordt gestreefd naar 14 procent duurzaam opgewekte energie in 2020.
Een crowdfundingsactie voor zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis is één van de genomen initiatieven. Maar dat draagt slechts 0,015 procent bij. Het aangekondigde zonnepark op de voormalige vuilstort Ketelsteeg levert een kleine procent op. Nog steeds veel te weinig dus om de ambitie waar te kunnen maken.

Windmolenpark

Met een windmolenpark langs de A2 kan Zaltbommel een grote duurzaamheidsslag slaan. De besluitvorming daarover is voorlopig uitgesteld, omdat de plannen eerst verder moeten worden uitgewerkt.

De Wildeman

De ondernemers op industrieterrein De Wildeman gaat nog een stap verder. Zij hebben de ambitie uitgesproken om in 2020 volledig energieneutraal te zijn. Daarvoor is een zonnepark en een biovergistingsinstallatie nodig. Gisteren is er een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Stichting Bedrijventerrein Energie Positief BE+. Op het industrieterrein zijn zo'n 100 bedrijven gevestigd. 
De energiemarkt is bedoeld voor alle bedrijven en inwoners van de gemeente Zaltbommel. Het vindt plaats in Gambora in Gameren en begint om 17.00 uur.