Instellingen

Geef zieke kinderen M&M's, Snickers en broodje frikandel: zegt Rijnstate-ziekenhuis

ARNHEM - Het Rijnstate-ziekenhuis heeft een opvallend voedingsadvies aan ouders van zieke kinderen. In hun folder wordt ze aangeraden om als tussendoortjes onder andere M&M's, Snickers of een broodje frikandel te eten. Rijnstate heeft vestigingen in Arnhem, Velp, Dieren en Zevenaar.
Het ziekenhuis geeft in de folder adviezen en tips om 'de eetlust van het kind te verbeteren en de voeding volwaardiger te maken'. Met volwaardiger bedoelt het ziekenhuis dat er voldoende energie in het voedsel zit.
De energierijke tussendoortjes worden alleen aangeraden voor kinderen die een medische behandeling volgen. ´Als uw kind ziek, is heeft zijn/haar lichaam extra voedingsstoffen nodig. Maar juist omdat uw kind ziek is kan het moeilijk zijn om voldoende te eten en te drinken. Uw kind heeft door zijn/haar ziekte bijvoorbeeld last van smaakverlies, spanningen, vermoeidheid of pijn.´
Hierbij geven ze aan dat een kind met weinig eetlust beter zes à acht keer per dag een kleine portie kunnen nuttigen dan drie keer een uitgebreide maaltijd.

Tussendoortjes

Naast het ontbijt, de lunch en een warme maaltijd moeten de zieke kinderen volgens Rijnstate ook drie tussendoortjes eten. Dit moet dan rond 10.00, 15.00 en 19.00 uur.
De tussendoortjes waar ze uit mogen kiezen, zijn onder andere:
  • Chocoladebavarois
  • Broodje frikandel
  • Broodje bapao kip
  • Kipsaté met pindasaus
  • Rolmops
  • Gevulde koek
  • M&M's met pinda
  • Snickers
  • Chips
  • Bonbon
Deze bevatten 'een ruime hoeveelheid calorieën en eiwit'.

'Nuttig geen light-dranken'

Ook opvallend is dat de kinderen wordt aangeraden niet alleen water en thee te drinken, maar ook frisdrank en chocolademelk. En géén light-dranken.
Op de laatste pagina van de folder geeft het Rijnstate wel nog aan dat als het kind hersteld is, het niet meer extra energie en eiwit nodig heeft. 'Dan stopt u weer met het aanbieden van energierijke tussendoortjes, de roomtoetjes, dubbel broodbeleg, dik dieetmargarine, volle melk, snacks enzovoort'.

'Candybar of fruit maakt niet uit'

Op de website van het ziekenhuis geeft Rijnstate een nadere toelichting. 'Wanneer kinderen ziek zijn, is hun behoefte aan energie en eiwit vaak verhoogd.' Het ziekenhuis kijkt dan hoe dat aangevuld kan worden. 'Dit kunnen drinkvoedingen zijn die verrijkt zijn met energie, eiwitten en vitamines en mineralen. Ook kan sondevoeding worden voorgeschreven. Ook dieetvoedingen en sondevoedingen bevatten suikers. Maar voor het lichaam maakt het echt niet uit of het wordt geleverd uit sondevoeding of een candybar of uit fruit.'
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!