Instellingen

Verboden Vogeleiland Nijkerk voor heel even toegankelijk

NIJKERK - Riet maaien, takken zagen en afval opruimen. In heel Gelderland steken vandaag honderden vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag.
Er wordt gewerkt op 62 plekken en één van de bijzonderste lokaties is het Vogeleiland in de Arkervaart in Nijkerk. Normaal gesproken verboden gebied maar voor vandaag heeft Waterschap Vallei en Veluwe speciaal een pontonbrug neergelegd voor de werkers. Naast werken kunnen de vrijwilligers ook mee met een mini-excursie in een roeiboot.  Het eiland is behoorlijk moerassig maar dat dreigt te verdwijnen door verbossing van het eiland en achteruitgang van het riet. Om dit tegen te gaan hebben de Vogelwerkgroep en de werkgroep Landschapsbeheer een beheerplan opgesteld om het eiland weer aantrekkelijk te maken voor de moeras- en rietvogels. De vrijwilligers helpen daar vandaag aan mee.
Het Vogeleiland is ongeveer 4 hectare groot en is nog een heel jong eiland. Het ontstond in de jaren ’80 toen de Arkervaart werd rechtgetrokken. Het is in beheer van het IVN in Nijkerk. Midden op het eiland is een klein meertje waar veel watervogels en moerasvogels zitten zoals beschermde vogels als de Kleine Karekiet, de Rietzanger, Blauwborst, Bruine Kiekendief en Kuifeend.

Minister Dijsselbloem

Landschapsbeheer Zuid-West Veluwe gaat samen met Mooi Wageningen aan de slag op Landgoed Oranje Nassau’s Oord in Wageningen. Net als in 2014 opent Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de werkdag in zijn woonplaats en steekt hij zelf ook nog de handen uit de mouwen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!