Nieuws

Grote doorbraak in zaak Posbankmoord: twee aanhoudingen

ARNHEM - De politie heeft na ruim dertien jaar twee verdachten aangehouden voor de Posbankmoord. Eén man meldde zich zelf woensdag op het politiebureau in Uden. De andere man werd later op de dag in zijn woonplaats Veghel aangehouden.
Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Alex Wiegmink in januari 2003, maakte de politie woensdagavond bekend tijdens een persconferentie in Apeldoorn. Het gaat om mannen van 55 en 43 jaar, zei diensthoofd Aart Garssen van de regionale recherche Oost-Nederland. 
Of er meer aanhoudingen worden verwacht, wilde Garssen niet zeggen. De twee konden worden aangehouden dankzij ’forensisch onderzoek en nieuwe informatie’.
Het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland heeft in alle stilte een jaar lang onderzoek gedaan naar de zaak. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de zaak jarenlang intensief volgde, werd in de laatste fase bij het onderzoek betrokken. De Vries nam ook het woord op de persbijeenkomst. De Vries zei na afloop zeker te weten dat de twee aangehouden mannen de daders zijn.
Officieren van justitie van het arrondissementsparket Oost-Nederland twitteren dat de zaak is opgelost:

Rondje hardlopen op Posbank

De 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit Drempt kwam 20 januari 2003 niet meer thuis van een rondje hardlopen op de Posbank bij Rheden. 's Avonds vond de politie zijn verbrande lichaam in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.

Opsporing Verzocht

Dinsdagavond besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak, omdat het coldcaseteam op nieuwe bevindingen was gestuit. Er werd gezegd dat de politie op zoek is naar twee mannen uit de omgeving van het Brabantse Erp die mogelijk betrokken waren bij de moord op Alex Wiegmink. Ze hadden waarschijnlijk een blauwe Audi 80. De hernieuwde aandacht leverde 25 tips op.
Justitie heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Of dat tipgeld in deze zaak uitgeloofd gaat worden, kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niet zeggen.
Peter R. de Vries twitterde twee dagen geleden al dat een doorbraak op komst was:
Een overzicht van de Posbankmoord in beeld:

We hielden een liveblog bij:

19.12 De persbijeenkomst is afgelopen.
19.11 De verdachten worden waarschijnlijk vrijdag voorgeleid, verwacht Garssen. De ene verdachte meldde zich op het bureau in Uden, de andere is aangehouden in zijn woonplaats Veghel. Wiegmink viel niets te verwijten. Hij heeft niets iets raars gedaan wat tot zijn dood heeft geleid.
19.10 Garssen wil niet zeggen of er meer aanhoudingen worden verwacht.
19.09 De familie is na de aanhoudingen ingelicht. Ze heeft laten weten blij te zijn met de aanhoudingen, zegt Garssen. Hij zegt te hopen dat ze snel het boek kunnen sluiten. 
19.08 De mannen konden worden aangehouden dankzij forensisch onderzoek en nieuwe informatie. 
19.06 Eén verdachte heeft zich vandaag gemeld op een politiebureau. Later op de dag is een tweede verdachte aangehouden. De twee verdachten hebben zich zelf bij de politie gebeld. Het gaat om mannen van 55 en 43 jaar uit Brabant, zegt Garssen.
19.05 Diensthoofd regionale recherche Oost-Nederland Aart Garssen: er zijn twee aanhoudingen verricht.
19.03 De Vries prijst het coldcaseteam. 'Fantastisch werk geleverd'
19.00 Toch eerst Peter R. de Vries. 'De moordzaak is zo goed als opgelost.' 
18.55 Over 5 minuten begint de persbijeenkomst. Eerst komt Aart Garssen aan het woord. Hij is diensthoofd regionale recherche Oost-Nederland. Daarna is het woord aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!