Nieuws

Russische eigenaar pompt 140 miljoen in Vitesse, maar laat zich nooit zien

ARNHEM - Het blijft bijzonder en opmerkelijk. Een rijke Rus die al zo'n 140 miljoen euro stopte in een voetbalclub. Vitesse-eigenaar Chigirinskiy deed het. Maar wat levert het hem op?
Achter de schermen was eigenaar Alexander Chigirinskiy altijd al de grote geldschieter achter het 'project Vitesse', maar Georgiër Jordania moest vanaf de overname in 2010 het beleid maken bij de Arnhemse club. De Rus is echter al jaren het aanspreekpunt voor De Wit en dat contact werd nog intensiever toen Jordania moest vertrekken. Regelmatig praat de Vitesse-directeur de grote baas achter het 'project Vitesse' bij over de meest recente ontwikkelingen. Dat gebeurt via mail, skype of telefoon.

Nog lang door

Chigrinskiy laat zich echter zelden zien bij Vitesse. Hij is sinds de overname in 2010 slechts tweemaal gesignaleerd in GelreDome, in 2013 tegen Cambuur en een jaar later tegen Go Ahead.
De Wit heeft daar wel een verklaring voor. 'Hij heeft niet de behoefte om in het nieuws te komen. Vitesse is zijn club, hij volgt alles, we hebben goed contact en uiteraard is hij hier altijd welkom. Maar hij heeft ook zijn eigen agenda. In Rusland runt hij zijn eigen bedrijf en is hij druk als huisarts. Dit vindt hij gewoon fantastisch om te doen. Hij wil er ook nog lang mee doorgaan', zegt de algemeen directeur enthousiast.

Emotie

Maar de vraag blijft interessant waarom een Russische zakenman nu al ongeveer 140 miljoen euro in de Arnhemse club pompte. De Wit: 'Dat bedrag klopt wel ongeveer op dit moment. Maar natuurlijk krijgt hij er ook veel voor terug en zit er veel waarde in de club. De gebouwen op Papendal met de investeringen er omheen. Maar denk ook aan de spelers die op dit moment misschien wel zo'n 15 miljoen euro vertegenwoordigen.'
'Voor Chigirinskiy gaat het er niet direct om met Vitesse winst te maken. Iedereen kan dat ook wel zien. Daarnaast is het ook een stukje emotie. En als er in de toekomst ooit een koper komt, krijgt hij altijd een deel van zijn investeringen terug. Hoe groot dat bedrag zal zijn, moet de toekomst uitwijzen', aldus De Wit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!