Nieuws
Bijzondere porties friet bij Frites Atelier in Arnhem
Tien euro voor elite-frietje in Arnhem
ARNHEM - Bij binnenkomst doet het niet direct denken aan een snackbar en daar doen ze hard hun best voor om die categorie te ontlopen. Het Frites Atelier in Arnhem, het eerste filiaal buiten de Randstad. Er is geprobeerd een culinair tintje te geven aan de friet door inspiratie van topkok Sergio Herman.
Met een grote glimlach en het zweet op zijn voorhoofd staat Hassan Ait Ali achter de toonbank. Voor hem is het peentjes zweten, om 11.00 uur wil hij de zaak openen. Het is een paar minuten later, maar het resultaat mag er zijn. Een snackbar voor de frietliefhebber die bereid is diep in de buidel te tasten voor een portie friet. De keuze is groot en de sauzen zijn divers, zo kun je er basilicum-saus, truffelsaus, bearnaisesaus of stoofvlees op je friet krijgen. Voor een standaard frietje ben je wel even wat meer kwijt.

'Ik ben niet van plan een frietoorlog te starten'
Hassan Ait Ali is opgegroeid met friet en heeft er een speciaal plekje voor in zijn hart. 'Je ziet heel vaak dat goedkoop, duurkoop is. Het is hier wel prijzig maar dan heb je het ook over sauzen waar we veel aandacht aan hebben besteed en die niet standaard is.' Ait Ali is verantwoordelijk voor de productie en kwaliteit. 'Als je verderop een portie patat koopt kan dat net zo lekker zijn hoor, ik ben niet van plan een frietoorlog te starten. We doen allebei de dingen net even anders, prima combinatie toch?'
Een horeca-medewerker uit de buurt is speciaal voor de opening gekomen en hij kiest dan ook de meest uitgebreide samenstelling van de goudgeel afgebakken patat. 'Elke maand hebben ze een specialiteit en voor een beetje meer heb je dan wel een lekker frietje.' De keuze is gevallen op de specialiteit van het huis en daar betaalt hij dan ook 10 euro per portie voor.

'Die friet moet je gegeten hebben'
Ruud van der Meulen is kok op een schip dat regelmatig aanmeert in Arnhem, hij is groot fan van de kunsten van topkok Sergio Herman. 'Toen ik hoorde dat hij vandaag het Frites Atelier opende dacht ik meteen: daar ga ik heen. Sergio is een groot kunstenaar op culinair gebied en ik heb ooit zelf de eer gehad om met hem samen te werken.'
Rond het middaguur staat er een rij met ongeveer 20 wachtende klanten, sommigen komen van ver om de friet te proeven. Jeroen Soors komt uit België en is op bezoek bij een vriend. 'Als Belg mag je een frietje van Sergio Herman natuurlijk niet missen, dat moet je gegeten hebben.'