Instellingen

Sonja werd verkracht en schreef daarover een boek: Ik heb de film heel vaak afgedraaid

Lunchgast bij Rob Kleijs was dinsdag Sonja Graansma uit Arnhem. Sonja schreef een boek over een tragische gebeurtenis in haar leven: ze werd verkracht. 'Losse Haren' heet dat boek. © Omroep Gelderland

ARNHEM - Lunchgast bij Rob Kleijs was dinsdag Sonja Graansma uit Arnhem. Sonja schreef een boek over een tragische gebeurtenis in haar leven: ze werd verkracht. 'Losse Haren' heet dat boek.

De verkrachting vond plaats dertien jaar geleden, op de weg tussen Doorwerth en Heelsum. De dader bleek meerdere slachtoffers te hebben gemaakt en een gezin te hebben. Hij kreeg celstraf en tbs opgelegd.

'Hij nam me mee naar een stuk gras achter een container. Ik heb de film heel vaak afgedraaid. Ook heel vaak bedacht ik me: had ik moeten rennen, had ik moeten schreeuwen. Ik had een schuldgevoel', legt ze uit.

'Ik liet een onschuldige man oppakken'

Sonja voelde zich na de verkrachting lang onveilig. 'Ik keek iedereen aan op straat. Ik heb zelfs een onschuldige man laten arresteren, omdat ik dacht dat hij het was. Ik voelde me alleen veilig op mijn eigen slaapkamer.'

Luister hier het interview met Sonja Graansma terug:

De Arnhemse vrouw die in verwachting is van haar tweede kind, had enige tijd contact met de ex-partner van haar verkrachter. Dat begon eind 2014 met een e-mail. 'Het idee ontstond zo om samen een boek te schrijven', zegt Sonja.

Ex-partner haakte af

De ex-partner haakte uiteindelijk af. 'We hebben nu geen contact meer. Ik mocht wel haar gegevens gebruiken in het boek. Ze heeft gekozen voor de privacy van haar kinderen.' De mailwisselingen en ontmoetingen zijn in het boek geanonimiseerd.

De ervaring tekende haar leven. Door er een boek over te schrijven wil ze anderen een hart onder de riem steken. 'Ik wil een boodschap overbrengen, slachtoffers helpen.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!