Nieuws

'Pastoor van alle Velpenaren' na halve eeuw weer terug in Velp

VELP - Pastoor Schaars is terug in Velp. De bekende oorlogspastoor overleed in 1963 en werd toen op begraafplaats Heiderust in Rheden begraven. Woensdag is hij herbegraven op de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Bergweg in Velp.
Antonius Schaars was pastoor van de Onze Lieve Vrouwe Visitatieparochie in Velp van 15 januari 1937 tot en met 6 september 1956. Hij heeft niet alleen heel veel voor de Velpse katholieke parochiegemeenschap betekend, maar was 'Pastoor van alle Velpenaren'. Dat bleek onder meer tijdens de onthulling van de Velpse bevrijdingsramen september vorig jaar. Op één van die ramen is de foto te zien van dominee Oskamp die pastoor Schaars de hand drukt als die terugkeert uit Dachau.
Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog zorgde Schaars samen met pater Campman voor onderduikadressen voor vluchtelingen en neergeschoten Engelse piloten. De Gestapo viel op 5 mei 1942 de pastorie binnen en arresteerde de pastoor. Hij belandde uiteindelijk in concentratiekamp Dachau. Na de bevrijding bleek hij nog te leven en werd op 26 mei 1945 groots onthaald in Velp.

Eeuwige grafrust

Bij de onthulling van de bevrijdingsramen in de kerk in 2015 kwam het idee om de pastoor te herbegraven. Ook omdat de grafrechten op begraafplaats Heiderust in Rheden afliepen. Na overleg met onder andere de familieleden van Schaars werd door het bestuur van de begraafplaats in Velp besloten om hem terug te halen naar Velp. De overblijfselen van pastoor Schaars werden per koets van Rheden naar Velp gebracht.
De rouwkoets op weg naar Velp:
Op de begraafplaats aan de Bergweg heeft de pastoor een plekje gekregen in de rij pastoorsgraven. Hij mag op grond van de stichtingsakten rusten tot het einde der tijden. Schaars is de tweede pastoor die hier herbegraven is.