Instellingen

Bollenstreker komt op voor zeldzame korstmossen bij Randmeren

Thijs van Trigt op de dijk in Nijkerk

NIJKERK - Hij rijdt geregeld een uur heen en weer vanuit zijn woonplaats in de Bollenstreek, maar dat heeft Thijs van Trigt er wel voor over. Hij trekt zich het lot aan van de zeldzame kortsmossen op de voormalige zeedijken bij de Randmeren.

Korstmossen (schimmels met een alg er in) zijn meegekomen op de stenen, die langs de dijken van de Zuiderzee rond 1750 zijn gelegd. Met het afsluiten van de Zuiderzee werd het water in 3 jaar zoet. Het is bijzonder dat er nog steeds bepaalde korstmossen op de dijken zitten, zeldzame korstmossen. Alleen die worden nu overgroeid door planten en mossen. Het is belangrijk voor de biodiversiteit dat de soorten blijven bestaan. De soorten op de dijk in Nijkerk zie je weinig in Nederland of zelfs alleen nog maar in Nijkerk. Als er nu niets voor gedaan wordt, sterven ze uit voor heel Nederland. volgens van Trigt.

Thijs van Trigt werkt in het dagelijks leven in de bouwmarktwereld. Zijn hobby is kijken naar grassen, paddenstoelen en korstmossen. Zijn contacten in de korstmossenwereld wezen hem op de 900 meter dijk langs de randmeren. Hij rijdt regelmatig naar Nijkerk om een stukje schoon te maken (mossen, brandnetels, graspollen, bramenstruiken). De korstmossen hebben veel licht nodig. Door fotosynthese geven de algen voeding aan de schimmels. Als er graspollen/mossen overheen groeien dan gaan ze dood. In dat stadium zitten we nu. Haast is dus geboden om nog zoveel mogelijk te redden op die 900 meter dijk. 

Help de korstmossen redden op natuurwerkdag!

Thijs van Trigt kan het niet alleen en daarom roept hij Gelderlanders op om hem zaterdag te komen helpen op de Natuurwerkdag. Hij heeft de dijk bij Nijkerk aangemeld als locatie waar de handen uit de mouwen gestoken moeten worden. Landelijk worden dan op 530 locaties activiteiten ondernomen om de natuur een handje te helpen, meer dan 8000 mensen werken mee.

In Gelderland zijn er zo'n 60 activiteiten aangemeld. Zo vraagt de Liniewacht in Asperen hulp bij het wilgen knotten. In de Leuvenumse bossen help je de boswachter mee met zagen, snoeien en sjouwen. Op de Braamberg tussen de parken Sonsbeek en Klarenbeek in Arnhem moeten bankjes geplaatst worden en trappen gemaakt. In Zutphen wordt het Emerpark onder handen genomen. Dat moet een vogel- en vlindervriendelijk gebied worden. En de hagedissen op het Caitwickerzand bij Kootwijk moeten het weer beter naar hun zin krijgen als de dennetjes uit de grond getrokken zijn. Ook in Wageningen wordt gewerkt, daar moet kasteel Grunsfoort weer zichtbaar worden doordat er flink gesnoeid wordt. 


Vanavond in het natuurprogramma BuitenGewoon aandacht voor de natuurwerkdag.

Meer info: Natuurwerkdag
                  Aanmelden om te helpen in Nijkerk

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!