Nieuws

'The White House' in Oosterbeek slopen? Tegenstanders krijgen veel steun

OOSTERBEEK - In Oosterbeek leeft de vraag enorm; gaat 'The White House' tegen de vlakte? Er zijn plannen om het voormalige hotel Dreijeroord te slopen, maar die stuiten op veel tegenwerking.
Stichting Behoud WOII Erfgoed Gelderland komt fanatiek in actie voor het behoud van het landhuis. Zo liet de stichting al architect Adriaan Jurriens een haalbaarheidsstudie uitvoeren, met als inzet het realiseren van twintig zorgwoningen in het pand.

Zorgwoningen

'Uit de studies blijkt dat herbestemming goed mogelijk is zonder dat dit ten koste gaat van functionaliteit, ruimtelijke kwaliteit of een efficiënte organisatie in zowel de totaalplattegrond als de afzonderlijke woningplattegronden. Het historisch waardevolle voormalige hotel Dreyeroord hoeft dus niet gesloopt te worden', zo stelt de Erfgoedvereniging Heemschut.

Inwoners roeren zich

Het onderzoek zal nu aangedragen worden bij het College en de Raad van de gemeente Renkum, bouwer Amvest en zorgaanbieder Het Gastenhuis. Ook inwoners van Oosterbeek zijn voor het behouden van Dreyeroord, zo blijkt uit een hiervoor opgerichte Facebook-pagina met ruim 1600 likes.

The White House

Landgoed Dreyeroord heeft een behoorlijke historie. Tijdens de Slag om Arnhem was het namelijk hoofdkwartier van een luchtlandingseenheid uit Groot-Britannië. Britten noemden de uitvalsbasis in Oosterbeek liefkozend 'The White House'. Een week na het intrekken door de Britse soldaten werd Dreyeroord echter zwaar beschadigd achtergelaten, omdat zij op de vlucht sloegen voor de Duitsers na 'The Battle of the White House'.
In 2008 werd er nog het 125-jarig bestaan van het hotel gevierd, maar zes jaar later werden de deuren gesloten uit financiële overwegingen. Het pand was toen al 66 jaar lang in handen van de familie Van der Straaten.