Nieuws

Fotograaf Harvey blogt: najaar is paddenstoelentijd

ARNHEM - Hoewel ik meer van het voorjaar en de zomer ben, heeft het najaar voor mij als fotograaf veel te bieden. Mooie luchten, schitterende herfstkleuren en bovenal paddenstoelen. In alle kleuren en maten kom je ze tegen, als je je er een beetje in verdiept.
De vliegenzwam (die rode met de witte stippen), het eekhoorntjesbrood en de stinkzwam kennen de meesten wel. Ik wist het ook niet, maar in ons land komen zo’n 5200 verschillende soorten paddenstoelen voor. De verschillende sites variëren nogal qua aantal, maar dat het er veel zijn is wel duidelijk.
Foto: Harvey van Diek
Vandaag staat het fotograferen met de mobiel van paddenstoelen op het programma. Erg leuk om zo in die wereld te duiken. We gaan naar de Duivelsberg in Beek, een van de mooiste en rijkste bossen van ons land. Er komen bijv. vijf verschillende soorten spechten voor. Langs de beek is het nat en ligt en veel dood hout. Dat zijn de plekken waar je moet zijn.
Regenbroek aan, want je durft vies te worden, en daar lig ik met mijn neus op een paar centimeter boven de grond te zoeken naar paddenstoelen. Er staan witte, maar ook roze en soms lijkt het wel of er broodkruimels op een tak gestrooid zijn. Het blijken mini-paddenstoeltjes te zijn. Een verrekijker kun je als vergrootglas gebruiken door er aan de voorkant doorheen te kijken. Door heel dichtbij de paddenstoel te komen, zie je allemaal fraaie structuren. Heel gaaf. Enfin, we dwalen af.
Foto: Harvey van Diek
Cameraman Stefan en ik zoeken een mooie verrotte stronk uit met daarop allemaal lichtbruine paddenstoelen die in een groepje bij elkaar staan. De stronk ligt over een klein beekje dus ik kan er op meerdere manieren foto’s van maken. Ik schiet foto’s van bovenaf, van de zijkant om op die manier meer diepte te krijgen in de foto met op de achtergrond de kabbelende beek en van onderaf. Dat is een groot voordeel van een mobiel, je kunt er mee onder de paddenstoel komen, dat lukt meestal met een fototoestel niet.
Voor het beste resultaat heb ik een selfie-stick meegenomen. Wel een beetje een geklooi om een juiste compositie te krijgen met het bladerdek op de achtergrond, maar het lukt. De sporen aan de onderkant zijn goed te zien.
Je moet wel regelmatig op het schermpje van je mobiel klikken op de plek die je scherp wilt hebben want een mobiel heeft steeds de neiging om weer naar een beginstand te springen waarbij hij focust in het midden van het beeld. Dat wil je natuurlijk niet want meestal wil je je onderwerp, in dit geval dus de paddenstoel) niet midden in beeld hebben maar een beetje aan de zijkant.
Foto: Harvey van Diek 
Ga je nou zelf het bos in, probeer dan een paddenstoel vanuit verschillende posities te fotograferen en stuur je mooiste foto op naar BuitenGewoon. We zijn heel benieuwd!
Zie ook: Fotoalbum paddenstoelen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!