Nieuws

81-jarige turnleraar: 'Ik stop pas als ik erbij neerval'

APELDOORN - Hij mag dan al 81 jaar oud zijn, maar Tom Cleton uit Apeldoorn is nog altijd verslingerd aan zijn grote liefde: turnen. Al 65 jaar is hij trainer en van ophouden wil hij niets horen.
Achter zijn huis bouwde hij, na het afbranden van zijn schuur, een compleet nieuwe hal waarin jong en oud zich in het zweet werken. Hij investeerde in valmatten, speciale tuigjes, diverse soorten vloeren en trampolines voor uiteenlopende disciplines in de turnsport. 
Zijn dochter Mireille kent haar vader niet anders. 'Hij geeft al langer les dan dat ik oud ben.' Het hele leven van de Apeldoorner staat in het teken van turnen en dat heeft zijn turnschool al meerdere Nederlands kampioenen opgeleverd.
'Mocht iemand het ooit door willen zetten als ik het niet meer kan, dan is dat haast niet te betalen.' Naar eigen zeggen investeerde hij ongeveer een miljoen in de hal, die hij zo'n twintig jaar geleden liet bouwen. 
Foto: Omroep Gelderland

Zelf springen gaat niet meer

Tot voor kort sprong hij zelf nog op de trampolines, maar dat kan door een evenwichtsstoornis niet meer. Maar dat weerhoudt de bejaarde turnleraar er niet van om les te blijven geven.
'Ik vond het eerst wel gek om zo'n oude man nog les te zien geven', zegt zijn 14-jarige leerling Marjolein Steeman. 'Hij lijkt heel streng, maar eigenlijk is hij hartstikke aardig.'
Robin Kramer traint al 21 jaar onder Cleton. Dat de ondernemende turnleraar streng is, kan hij bevestigen. 'Alhoewel hij wel milder is geworden door de jaren.'
Cleton: 'Ik ben niet van plan om te stoppen, ik ga door tot ik erbij neerval of tot het echt niet meer kan.'