Nieuws

Het beHEXte jaar van Thomas Olde Heuvelt

BEEK-UBBERGEN - Hij heeft net een tournee langs meer dan 50 Amerikaanse boekwinkels achter de rug, zijn roman HEX is in achttien landen uitgebracht, Warner Brothers werkt aan de verfilming en hij won een prestigieuze award voor Fantasy schrijvers. 2016 is wat je noemt een lekker jaar voor thriller-schrijver Thomas Olde Heuvelt uit Berg en Dal.
En die nieuwe roman daar komt hij maar mondjesmaat aan toe, maar de bedoeling is dat er volgend jaar toch echt een nieuwe Olde Heuvelt in de boekhandel ligt. Aan de vooravond van Halloween spraken we de schrijver in Beek bij Nijmegen, het dorp dat het decor vormt voor HEX.
Het verhaal gaat over een dorp in de ban van een verschijning die eeuwen geleden als heks ter dood gebracht is. Omdat deze Katharina van Wyler het boze oog zou hebben, zijn haar oogleden dichtgenaaid. Beek moet leven met de vloek van Katharina die te pas en te onpas opduikt, zelfs in de slaapkamers van inwoners. Wie in Beek geboren is komt daar nooit meer weg. Zo groot is de macht van Katharina dat inwoners tot zelfmoord worden gedreven als ze langere tijd hun geboorteplaats verlaten.
Volgens Olde Heuvelt is Beek het ideale decor voor zijn roman. 'In deze streek wemelt het van de heksen en spookverhalen, het is niet voor niets dat je hier in de buurt de Duivelsberg vindt en dat Beek in Carnavalstijd Heksenketel heet.' Pas na het schrijven van zijn boek ontdekte Olde Heuvelt nieuwe overeenkomsten met het echte Beek. Zo wordt er tijdens de afsluiting van de Carnavalstijd een stropop verbrand. Hetzelfde gebeurt in het boek en dan is het het hoogtepunt van het dorpsfeest.
Voor de Amerikaanse markt verplaatste Olde Heuvelt de handeling naar Newburgh in de Hudson Valley in de Verenigde staten. Bovendien schreef hij een compleet nieuw einde voor het verhaal, een wending die inmiddels ook in de nieuwe Nederlandse editie is verwerkt. Volgens de schrijver maakt dat nieuwe einde duidelijker dat het kwaad in ons allen zit en dat we maar een heel dun vliesje beschaving hebben.
Grootste compliment kwam afgelopen jaar van de Amerikaanse thriller- en horrorschrijver Stephen King, het grote voorbeeld van Thomas. 'This is totally, brilliantly original', twitterde de Amerikaan. 'Ik heb die man van jongs af aan gelezen en dat hij dan zoiets over mijn boek schrijft'.
Inmiddels wordt er druk gewerkt aan de bewerking van het boek voor film. Wie dat doet wil Olde Heuvelt niet zeggen, maar het zou gaan om een screenwriter die al diverse grote Hollywoodproducties op zijn naam heeft staan. Warner Brothers die de filmrechten kocht is er nog niet uit of het een speelfilm dan wel een serie moet worden. De schrijver zelf heeft een voorkeur voor een film. 'Ik heb HEX als een zelfstandig boek geschreven, ik ben ook niet van plan om er een vervolg op te schrijven'.
Oh ja voor alle liefhebbers die niet op zijn nieuwste boek kunnen wachten: op 10 december organiseert zijn uitgeverij een wandeling met Thomas langs de locaties uit het boek.