Nieuws
Twee 'eigenwijze' veehouders uit Gelderland in race voor boerenoscar
Twee 'eigenwijze' veehouders uit Gelderland in race voor boerenoscar
DOORNSPIJK - Volgens de organisatie is het de Oscar in de veehouderij, de Agrafiek Award. Woensdag wordt de prijs uitgereikt en twee van de drie kanshebbers komen uit Gelderland. Beiden doen dat op hun heel eigen wijze en zijn min of meer elkaars tegenpolen: een ambachtelijke ijsmaker uit Hummelo en een megaboer op de Veluwe.
Megaboer op de Veluwe
Wim Bonestroo en zijn vrouw Wijmke bouwden vijf jaar geleden een nieuw bedrijf in Doornspijk vlak bij Nunspeet. We hebben in Canada gekeken en Amerika, maar uiteindelijk kwamen we drie kilometer verderop terecht', vertelt hij in zijn kantoor.
Het bedrijf zou je kunnen omschrijven als een megastal. Het kan plaats bieden aan 300 koeien. 'We kunnen per uur zo'n 200 koeien kunnen melken. In totaal melken we er nu 250', vertelt Bonestroo bij de carrousel waarin de koeien gemolken worden.
Er is een voerrobot en er werken verschillende mensen. 'Ik melk zelf 's ochtends en daarnaast zijn er 11 mensen op verschillende manieren werkzaam op het bedrijf. Mijn vrouw en ik vinden het prettig om met personeel te werken en kunnen dat ook managen.'
'Ik doe alles wat de consument niet wil'
Omdat er veel vragen en vooroordelen bestaan over grote bedrijven heeft Bonestroo de deuren van zijn bedrijf opengezet. Van maandag tot en met zaterdag is tussen elf en acht uur 's avonds vrije inloop. 'Iedereen mag langskomen en alle deuren opentrekken. Wij houden de koeien het hele jaar binnen. We hebben heel veel koeien. Dus eigenlijk kun je zeggen dat ik alles doe wat de consument niet wil, dus dat moet je uit kunnen leggen.
Volgens eigen zeggen vindt hij het leuk om de discussie aan te gaan met mensen. Jaarlijks bezoeken gemiddeld 14.000 mensen het bedrijf. Dat komt ook door de ijsverkoop en de centrale ligging op de fietsroute tussen Harderwijk en Elburg.
Hij weet niet wie hem nomineerde voor de prijs, maar hij is er wel blij mee. 'Ik zie het als een manier om te vertellen wat hier gebeurt en wat het nut is van zulke grote stallen. Vroeger was iedere boer heer en meester op zijn eigen erf, maar dat moet veranderen. Ik denk dat we die verantwoordelijkheid ook hebben.'
Gras van gisteren is roomijs van vandaag
Het bedrijf van Ronald Pelgrom hoeft juist niet te groeien in aantal koeien. Hij heeft 'slechts' 75 koeien. 'Dat is wat we willen', legt hij uit. 'Als ik nu alleen maar koeien zou hebben gehad, dan was ik continu bezig met de melkprijs. Dit past bij ons'.
Pelgrom maakt ijs van de melk van de koeien. 'Onze ijskarren staan op allerlei evenementen'. En naast ijs wil Pelgrom ook meer. 'Wij hebben zoveel ideeën voor de toekomst, wij willen dat mensen plezier aan onze producten beleven, maar wij willen zelf ook heel veel plezier houden in het werk'.

Foto: Omroep Gelderland
Activiteiten met Hummelose bevolking
Zo heeft Pelgrom bijvoorbeeld een grasland waar hij graag een moestuin van wil maken. 'Ik weet nog niet hoe ik het moet regelen, maar ik heb een grasland en dat wil ik best ter beschikking stellen aan de Hummelose bevolking'. Pelgrom zelf kan ideeën bedenken, maar heeft ook de mensen nodig voor de uitvoering. 'Ik kan het allemaal niet alleen. Maar het zou fantastisch zijn als opa en oma hier met hun kleinkind groenten kunnen kweken'.
Foodtruck 2.0
Daarnaast heeft hij afgelopen zomer een grote dubbeldekker gekocht. 'Met deze bus willen we naar festivals toe. Een soort foodtruck, maar dan nog hipper', legt hij uit. 'We willen namelijk niet alleen streekproducten buiten de regio aan de man krijgen, maar in de bus willen we ook schermen plaatsen waar de Achterhoek promoot wordt.'
De Agrafiek Award wordt op 2 november in Hardenberg uitgereikt.