Nieuws

Hoe gaat het met de wisenten op de Veluwe?

RADIO KOOTWIJK - Een half jaar geleden werden ze uitgezet bij Radio Kootwijk; drie wisenten. Europese bizons die met uitsterven worden bedreigd. Binnen een maand werd een kalfje geboren, maar overleed ook een volwassen stier. De twee koeien en het kalfje doen het na een half jaar op de Veluwe goed.
Marinus Roseboom van de Stichting Wisent op de Veluwe: 'In de eerste periode controleerden we de beesten dagelijks. Momenteel doen we dat twee keer in de week. De volwassen koeien en het stierkalf verkeren in goede gezondheid. Het is afwachten hoe ze de winter doorstaan. Maar we houden de vinger aan de pols en kunnen de dieren als dat echt nodig is bijvoeren.'
Dat de 3-jarige stier dit voorjaar overleed was een flinke domper. Roseboom: 'Ik was foto's aan het maken toen ik zag dat het slecht ging met het dier. Hij kon niet meer opstaan, binnen een paar uur was hij dood. Later zag ik dat hij sterk vermagerd was, maar door de enorme vacht en de 50 meter afstand die we altijd bewaren had ik dat helaas niet eerder gezien.'

Scherp voorwerp

Na sectie op het dier door de Universiteit van Utrecht bleek tot grote opluchting van de stichting dat het dier niet was overleden aan een besmettelijke ziekte. De stier had een onbekend scherp voorwerp ingeslikt, waardoor één van zijn magen zwaar was beschadigd. Hierdoor kon hij onvoldoende voedingstoffen opnemen. Dat komt overigens vaker voor bij runderen. 
De kans is groot dat er begin volgend jaar nieuwe wisenten naar de Veluwe komen. In elk geval één nieuwe stier om voort te kunnen planten en misschien ook wel twee vrouwtjes.