Nieuws

Veel vrachtverkeer bij aanleg nieuwe N18, kids krijgen verkeersles

NEEDE - 'Hij is wel heel erg groot', zegt een van de kinderen als hij voor de cabine van een vrachtauto staat. 'Daar zitten beugels en dan kun je er zo inklimmen', zegt Boudewijn Albering van aannemer Noaber18.
Van Veilig Verkeer Nederland (VVN) krijgen de kinderen van basisschool Kisveld uit Neede verkeersles. 'We geven ze eerst wat theorie', zegt Astrid van der Windt van VVN. 'Daarna mogen ze ook echt in de cabine kijken, want als je iets doet, dan onthouden de kinderen het', vult Albering aan.

600 vrachtwagens per dag

Als straks de aanleg van de nieuwe Twenteroute echt begint, dan rijden er per dag zo'n 600 vrachtauto's het gebied in en uit. 'Wij willen als Noaber18 natuurlijk een goeie buur zijn en daar hoort deze les bij', zegt Albering. Ruim 25 scholen uit de Achterhoek en Twente doen mee.
Op basisschool Kisveld in Neede begonnen ze met een les binnen, zeg maar de theorie...

Moeilijke vragen

In de les zitten de kinderen aandachtig te luisteren. 'Wie weet hoeveel dode hoeken een vrachtauto heeft? En wat moet je doen als je fietst en een vrachtauto je inhaalt? Of als je staat te wachten bij een verkeerslicht en de vrachtwagen die er aan komt rijden, wil afslaan?'
Met een filmpje krijgen de kinderen te zien wat een vrachtwagenchauffeur daadwerkelijk ziet. Na de les in de klas komt het leukste van de dag. Ze mogen allemaal de cabine van een grote vrachtwagen die buiten staat, bekijken.

'Je ziet echt veel minder dan in een auto'

'Het is heel anders dan bij een auto, veel groter', zegt Tess. 'Je ziet echt veel minder.'
Boudewijn Albering laat de andere kinderen die niet in de cabine zitten op verschillende plekken rondom de wagen lopen. 'Kijk maar wie je nu ziet en wie niet', zegt hij tegen Tess.
Een aantal kinderen staat vlak voor de vrachtauto. 'Ik zie ze niet', zegt Tess. 'Nee hè, jongens loop eens een paar passen naar voren', zegt Albering tegen de kinderen. 'Ja nu zie ik ze wel', reageert Tess weer. 'Ja, en dat is wel op 5 meter afstand', aldus Albering.

Blijf er rechts achter fietsen!

Vraag is natuurlijk of de kinderen ook echt iets opsteken van deze les. Als je ze vraagt wat ze nou moeten doen als ze bij een vrachtwagen fietsen dan zeggen ze allemaal: blijf er rechts achter fietsen. Tess vult nog aan: 'En als er gevaar is, ga dan uitgebreid zwaaien!' 
Albering is trots op de antwoorden. 'Kijk, als ze dat nou ook doorvertellen aan hun broertjes en zusjes, dan hebben wij ons doel bereikt.'