Nieuws

Overname van chipfabrikant NXP; directeur verwacht geen banenverlies in Nijmegen

De Nederlandse chipfabrikant NXP wordt voor miljarden overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Qualcomm. NXP heeft in Nederland vestigingen in Nijmegen en Eindhoven. Directeur Guido Dierick heeft de werknemers op beide locaties donderdag bijgepraat over de deal. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Nederlandse chipfabrikant NXP wordt voor miljarden overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Qualcomm. NXP heeft in Nederland vestigingen in Nijmegen en Eindhoven. Directeur Guido Dierick heeft de werknemers op beide locaties donderdag bijgepraat over de deal.
Dierick verwacht geen banenverlies bij de vestiging in Nijmegen. 'Qualcomm heeft geen enkele fabriek. Ze willen graag door met de fabrieken die wij hebben', vertelt hij aan de NOS.
Toch roept de overname veel vragen op bij de vakbonden. FNV Metaal verwacht dat op termijn toch banen zullen verdwijnen, omdat de bedrijven kostenvoordeel willen halen uit de fusie. Het zou gaan om een besparing van 460 miljoen euro.

Gevolgen langere termijn

'Er loopt nog een reorganisatie, deze overname verstoort allerlei lopende processen', zegt CNV Vakmensen-bestuurder Arthur Bot. NXP was tot tien jaar geleden een chipdivisie van Philips. Sinds de verzelfstandiging zijn er al duizenden banen verdwenen. Bot vraagt zich af welke gevolgen dit op langere termijn heeft voor de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid in Nederland.
Qualcomm neemt NXP over voor 43 miljard euro. Het is de op één na grootste overname van een Nederlands bedrijf ooit.

ZIE OOK:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!