Nieuws

Het Elisabeth Weeshuis Culemborg brengt de verhalen van eeuwen geleden tot leven

Meer dan 400 jaar geleden stichtte Vrouwe Elisabeth van Culemborg het Weeshuis. Zij was als weldoenster van grote betekenis voor de stad Culemborg. Het voormalige Weeshuis herbergt nu een museum, dat de startplek is van de Gelredag van zaterdag 26 november.
ARNHEM - Meer dan 400 jaar geleden stichtte Vrouwe Elisabeth van Culemborg het Weeshuis. Zij was als weldoenster van grote betekenis voor de stad Culemborg. Het voormalige Weeshuis herbergt nu een museum, dat de startplek is van de Gelredag van zaterdag 26 november.
Het Elisabeth Weeshuis Museum is één van de mooiste en meest bijzondere musea van Gelderland. Het ligt in het prachtige middeleeuwse centrum van Culemborg, één van de mooiste historische steden van Gelderland. Breng die twee ingrediënten samen en het resultaat is een zeer speciale Gelredag.
Tussen 10.00 uur en 13.00 uur is het Elisabeth Weeshuis Museum gratis toegankelijk. Bezoekers mogen vrij rondlopen door het historische pand uit 1560. Dit was het eerste gebouw van Nederland dat speciaal als weeshuis is gebouwd. In de prachtige spinzaal hangen de portretten van de graven en gravinnen van Culemborg en bezoekers krijgen een indruk van het leven in het weeshuis gedurende bijna 400 jaar.

De mooiste plekjes van Culemborg

Vanuit het museum zijn er speciale stadswandelingen door de middeleeuwse binnenstad. Enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Stadsgidsen Culemborg nemen bezoekers mee naar de mooiste plekjes van de stad. Hoogtepunten zijn de unieke binnenpoort, het stadhuis en de oudste nog bestaande stadsmuur van Nederland (1318).      
Uiteraard wordt u in het Elisabeth Weeshuis Museum ook weer verrast met een speciaal optreden door Culemborgs artistiek talent. En in het Weescafé, gevestigd in het Elisabeth Weeshuis, kunt u genieten van een lekker kopje koffie of lunch. 
Bezoekadres: Elisabeth Weeshuis, Herenstraat 29, Culemborg. 

Ridders van Gelre

De Gelredag maakt onderdeel uit van het TV-programma  'Ridders van Gelre' van Omroep Gelderland. Daarin gaan Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema; deze week is dat ’Gelderland als dé zorgprovincie van Nederland’. De TV-uitzending begint om 17:20 uur en het programma wordt ieder uur herhaald.