nieuws

'Pastoor van alle Velpenaren' wordt herbegraven in Velp

Pastoor Schaars op 26 mei 1945 in Velp.
Pastoor Schaars op 26 mei 1945 in Velp. © Studio Rheden / Familie pastoor Schaars
VELP - De bekende pastoor Schaars wordt volgende week woensdag herbegraven in Velp. Dat zegt het bestuur van de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Bergweg. Na zijn overlijden op 4 februari 1963 werd de pastoor begraven op begraafplaats Heiderust in Rheden. Volgende week komt hij terug naar Velp. De pastoor krijgt een plek op de begraafplaats aan de Bergweg.
Pastoor Schaars werd in 1937 benoemd in de Onze Lieve Vrouwe Visitatiekerk in Velp. Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog zorgde hij samen met pater Campman voor onderduikadressen voor vluchtelingen en neergeschoten Engelse piloten. Ook riep hij parochianen op om zich te verzetten tegen de Duitsers.
De Gestapo viel op 5 mei 1942 de pastorie binnen en arresteerde Schaars. Hij belandde uiteindelijk in concentratiekamp Dachau. Na de bevrijding bleek hij nog te leven en werd op 26 mei 1945 groots onthaald in Velp. Hij zei toen: ‘Ik leerde in gevangenschap ontdekken hoeveel ik van u allen houd’ en ook ‘Ik maakte daarbij geen verschil tussen katholiek en andersdenkend'. Hij ontving later het ridderkruis van het Franse Legioen van Eer.
Foto: Studio Rheden / Familie pastoor Schaars
Bij de onthulling van de bevrijdingsramen in de kerk in 2015 kwam het idee om de pastoor te herbegraven. Op een van die ramen is de foto te zien van dominee Oskamp die pastoor Schaars de hand schud bij zijn terugkeer uit Dachau. Bovendien lopen de grafrechten op Heiderust af. Na overleg met onder andere de familieleden van Schaars werd door het bestuur van de begraafplaats in Velp besloten om hem terug te halen naar Velp.
Begraafplaats aan de Bergweg in Velp. Foto: Studio Rheden
Woensdag worden de stoffelijke resten van Schaars met een rouwkoets naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats aan de Bergweg in Velp gebracht.