Nieuws

Geschiedenisliefhebbers eren Gelderse Landdag in Zutphen

Stadhuis Zutphen.
Het is deze zaterdag een historische dag voor Gelderland. Voor het eerst sinds 1798 komt de Gelderse Landdag bij elkaar in Zutphen. Eeuwenlang vergaderden afgevaardigden uit de steden en de Ridderschappen samen in de Landdag. Zaterdag zijn het belangstellenden van de Gelderse geschiedenis die samenkomen in het stadhuis van Zutphen. © Google Streetview
ZUTPHEN - Het is deze zaterdag een historische dag voor Gelderland. Voor het eerst sinds 1798 komt de Gelderse Landdag bij elkaar in Zutphen. Eeuwenlang vergaderden afgevaardigden uit de steden en de Ridderschappen samen in de Landdag. Zaterdag zijn het belangstellenden van de Gelderse geschiedenis die samenkomen in het stadhuis van Zutphen.
De Gelderse Landdag is de oude naam voor de Provinciale Staten van Gelderland zoals we die nu nog altijd kennen. Afgevaardigden van de verschillende standen (bevolkingsgroepen) kwamen in het oude hertogdom Gelre vanaf 1418 met enige regelmaat bij elkaar.

Kritiek op de hertog

In de eerste plaats wilden de burgers en ridders samen een vuist maken tegen de hertog van Gelre. Het beleid van de vorst oogstte regelmatig kritiek van zijn onderdanen. Na verloop van tijd was de hertog genoodzaakt om het bestuur van Gelre te delen met de burgers uit de steden en de ridders.
De Gelderse Landdag kan gezien worden als het eerste parlement van Gelderland. Afgevaardigden uit de vier kwartieren (Nijmegen, Roermond, Zutphen en Arnhem) kwamen samen om het hertogdom te besturen. Dat gebeurde bij toerbeurt in de stadhuizen van de vier hoofdsteden.   

Gelredag in Zutphen

Het stadhuis van Zutphen is na 218 jaar opnieuw het decor voor een Gelderse Landdag. Honderden professionele en amateurhistorici uit Gelderland komen vandaag samen om elkaar te inspireren naar aanleiding van de Gelderse geschiedenis.
Er zijn lezingen, live-muziek, re-enactment en de Ridders van Gelre organiseren een speciale historische pubquiz. De Gelderse Landdag is deze zaterdag alleen toegankelijk voor genodigden.
Bericht gaat verder onder foto

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje neemt het nieuwe boek 'Gelderse Grenzen' in ontvangst.
Andere belangstellenden in de Gelderse geschiedenis zijn welkom bij de Gelredag in het nabijgelegen Hampshire Hotel 's Gravenhof. Gidsen nemen bezoekers gratis mee voor een bijzondere wandeling door de historische binnenstad van Zutphen.
Ook is de Walburgiskerk met de bijzondere Librije-bibliotheek gratis toegankelijk voor de eerste 90 bezoekers. Hotel 's Gravenhof is de startlocatie voor de Gelredag in Zutphen. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!