Nieuws

Scouting Doetinchem nog maanden in onzekerheid over huisvesting

ULFT - Op 19 september jongstleden brandde de boerderij van Scouting Roothaangroep uit Doetinchem volledig uit. De scoutinggroep weet pas in het eerste kwartaal van 2017 hoe de afgebrande boerderij kan worden herbouwd.
De gemeente buigt zich namelijk nog over de eventuele monumentale status van het pand. 'In plaats van restauratie, kan beter gesproken worden van vervangende nieuwbouw in historische stijl', zo laat de gemeente weten.

Veel aan historische waarde verloren

De afgelopen periode is er in opdracht van de gemeente een ‘bouwhistorische quickscan’ uitgevoerd bij het afgebrande pand. 'Hieruit blijkt dat de boerderij tussen 1968 en 1990 ingrijpend gerenoveerd is. Veel van de bouwhistorische waarde is hierdoor verloren gegaan.'
Bovendien zijn er veel dingen in hun waarde aangetast door de brand.

Monumentenstatus óf subsidie?

Nu wordt er gekeken of de monumentenstatus ingetrokken moet worden, of niet. Als dit wél gebeurt, krijgt de Roothaangroep meer vrijheid bij de herbouw. 'Bij volledige intrekking kan gekozen worden voor sloop van het pand', aldus Doetinchem. Anderzijds zal een aanvraag voor gemeentelijke monumentensubsidie niet meer mogelijk zijn.
In het eerste kwartaal van 2017 verwacht Doetinchem dus knopen door te gaan hakken.

Zie ook