Nieuws

Schip vast in kabel pont; geen veerboot over de Lek bij Culemborg

CULEMBORG - De veerpont over de Lek bij Culemborg is uit de vaart. Een binnenvaartschip is in aanvaring gekomen met de pont. Het is onduidelijk of er mensen op de pont zaten tijdens de aanvaring.
De Culemborgse pont is een gierpont; de boot vaart met een motor heen en weer en wordt door middel van twee kabels en drie geankerde bootjes, ook wel drijvers genoemd, op zijn plaats gehouden. Het binnenvaartschip is tegen een drijver aangevaren waar de kabel aan vast zat.
Het binnenvaartschip is donderdagmiddag weer weggevaren. Er is nog wel een kraanschip ter plaatse om het anker van de kabel van de bodem van de rivier te takelen. Volgens pontbaas Dick Mason kan het nog dagen duren voordat het pontje weer gaat varen. De binnenvaart kan er ondertussen gewoon langs. 

Scholieren te laat

Bij de middelbare school Lek en Linge in Culemborg waren vanochtend heel veel leerlingen te laat door de uitval van de pont. 'Het was een chaotische ochtend', zegt een medewerker van de school. Het lukte alle leerlingen uiteindelijk om op school te komen. 'Ze fietsen dan naar het dichtstbijzijnde treinstation en stappen op de trein, zo gaan ze vanmiddag ook weer naar huis.'
Vanuit Culemborg vertrekt de veerpont bij de jachthaven aan de Veerkade. Vanuit Schalkwijk vertrekt de pont vanaf de Veerweg, een zijweg van de Lekdijk.